Officieel: Lotus Evija Fittipaldi F1 1972 EV hypercar special edition (2022)Lotus eert haar succesvol Formule 1 verleden met een exclusieve Fittipaldi uitvoering van de veelbelovende Evija EV hypercar met 2.000 pk!

We schrijven het jaar 1972 en meer specifiek het wereldkampioenschap Formule 1. Het Braziliaanse toptalent Emerson Fittipaldi (wiki) scoort vijf overwinningen (op 11 races) met de Lotus Type 72 bolide en kroont zich tot wereldkampioen. Ook in teamverband pakt de Britse Formule 1 renstal de titel. Gevolg: een groot feest! Een halve eeuw later eert Lotus deze roemrijke prestatie met de Evija Fittipaldi special edition!

Slechts 8 exemplaren zullen er gebouwd worden. Of Emerson daar zelf ook eentje van krijgt (?) is niet geweten. Wel is nu al duidelijk dat ze allemaal voorzien zijn van de bekende John Player Special kleurstelling. Voor de jeugd (of nieuwe Drive To Survive fans): dat is zwart met vele gouden/gele accenten. In het dashboard krijgt er bovendien een draaiknop .. die uit het aluminum van de Type 72 gemaakt is. Ongetwijfeld een leuk weetje om met uit te pakken aan de haard of toog. Ook de (handgestikte) handtekening van Emerson Fittipaldi kan je binnenin terugvinden.

De Lotus Type 72 van weleer rekende op een 400 pk sterke (en luidkeelse) V8. Net zoals alle Evija hypercars is ook deze Evija Fittipaldi hommage voorzien van vier (!) elektromotoren en een systeemvermogen van maar liefst 2.039 pk / 1.704 Nm. Goed voor fluisterstille 0-100 sprintjes in minder dan 3 seconden, na 9 seconden zou je aan 300 km/u zitten! En bij 350 km/u is de topsnelheid bereikt.

Voor dit Fittipaldi F1 1972 eerbetoon ben je dus te laat. Maar misschien kan je nog wel een van de 130 reguliere Evija’s op de kop tikken. Daarvoor heb je wel minstens 2 miljoen euro nodig! Eens polsen bij de lokale Lotus verdeler?!