Officieel: Pagani Zonda Revo Barchetta V12 NA 800 pk (2022)Er gaat geen jaar voorbij of Pagani komt met een Zonda special edition… Nu krijgen we de Zonda Revo Barchetta one-off!

De Italiaanse supersportwagenbouwer Pagani leverde de befaamde Zonda ondermeer als C12, S, F, R en Cinque met daarnaast nog een resem afgeleide varianten. Denk aan de 760 Series maar ook de Tricolore en HP Barchetta. Van die laatste heeft Horacio nu een nieuwe variant bedacht/gebouwd! Dit op basis van de (super)hardcore Zonda Revolucion en slechts één exemplaar. Dat verzamelde op het Goodwood Festival of Speed 2022 alvast de nodige aandacht.

Op visueel vlak noteren we een zéér agressievere vormgeving met veel aero (bumpers, spoiler, winglets, …), véél lichtgewicht koolstofvezel en vooral het ontbreken van een voorruit. Motorisch blijft de Zonda Revo Barchetta trouw aan de Revolucion aandrijflijn waarbij een atmosferische 6.0-liter V12 garant staat voor 800 pk / 750 Nm. Die vloeien allemaal richting de achteras via een Xtrac sequentiële zesbak…

Pagani bouwde indertijd 15 exemplaren van de Zonda R en 5 stuks gingen ze bouwen van de Zonda Revolucion. Slechts ééntje daarvan werd er effectief afgewerkt als we Wikipedia mogen geloven. Van de HP Barchetta zijn er drie exemplaren gebouwd. Reken voor elk van deze zéér exclusieve hypercars op ettelijke miljoenen euro’s.

Officieel: Pagani Zonda Revo Barchetta V12 NA 800 pk (2022)