Preview: Audi RS Q e-tron Concept Dakar EV (2021)Met de RS Q e-tron Concept onderzoekt Audi de mogelijkheden om met een zuiver elektrische SUV mee te doen aan de loodzware Dakar rally.

De Vorsprung durch Technik baseline van Audi is er niet enkel voor marketingtechnische doeleinden. De Duitse premiumconstructeur zette de WRC wereld op haar kop met de befaamde quattro vierwielaandrijving en tevens waren ze de eerste die de Le Mans overwinning behaalde met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Nu willen ze een stapje verder gaan en de loodzware Dakar rally winnen met een EV. Overleven/finishen is anderzijds het échte doel.

Daarvoor rekenen ze op de RS Q e-tron Concept. Officieel een “testlabo met het oog op toekomstige technologie”, in de praktijk een subzero coole terreinridder met een futuristische vormgeving én hoodscoop. Al zal dat niet volstaan om twee weken Dakar te overleven met dagdagelijkse ritten tot 800 km.

Gezien het ontbreken van een degelijke laadinfrastructuur onderweg haalt de RS Q e-tron Concept energie uit het rijden zelf. Dit dankzij een energie-omvormer op basis van een TFSI DTM benzinemotor. Ook wordt er zoveel mogelijk energie gerecupereerd bij het remmen.

De aandrijflijn zelf is technisch gerelateerd aan de FE07 Formule E racewagen die Audi voor het huidige FE seizoen heeft ontwikkeld. Die rekent op een 50 kW batterijpack en kan in theorie tot 680 pk (500 kW) leveren.