Gespot: Audi Quattro

Gespot Audi Quattro
De Audi Quattro, ofwel de geestelijke vader van alle huidige vierwielaangedreven Audi’s.

Momenteel zijn vierwielaangedreven wagens haast bij alle merken te vinden, maar vroeger was dat zeker geen sinecure. Toen Audi begin de jaren ’70 aan het testen was in het Hoge Noorden met prototypes van de nieuwe exclusieve Audi 100 waren ze verbaasd door de kwaliteiten van een vierwielaangedreven wagen. Toenmalig testverantwoordelijke Bensinger was direct verkocht voor het idee, de volgende die overtuigd moest worden was Ferdinand Piëch als “Verantwoordelijke Voertuigontwikkeling”. Er werd een klein budget vrijgemaakt en ook het management werd overtuigd toen een prototype met vierwielaandrijving en uitsluitend winterbanden een ongeziene rijervaring bood op een bevroren ondergrond.

Dat was dan ook het begin voor de quattro divisie (met een kleine q) om het prototype verder te verfijnen en een productiemodel te bouwen. Het duurde nog tot 1980 toen de Quattro het leven zag, maar de commentaren waren uitsluitend lovend over de nieuwe creatie van Audi. De term Vorsprung durch Technik werd per direct leven ingeblazen! In die tijd was de rallysport ook nog zeer belangrijk voor de fabrieksteams, in die barre weersomstandigheden kon je de wagens echt tot het uiterste testen, maar daar bleek de vierwielaandrijving ook een serieuze meerwaarde te vormen. Meermaals finishte de Audi Quattro als eerste tijdens diverse races en rally’s, tijdens Pikes Peak of bij het Duitse DTM kampioenschap.

De eerste generatie Quattro’s worden wegens hun leeftijd wel eens Ur-Quattro’s genoemd en duiken hier en daar spontaan nog eens op. Met slechts 11.500 geproduceerde exemplaren mag je al blij zijn dat je ooit de kans krijgt om eentje te spotten. Verzamelaars weten maar al te goed te historische waarde van de Quattro te schatten, dus mocht er al ergens één beschikbaar zijn, dan betaal je daar een stevige duit voor. Als eerbetoon naar deze grondlegger voor misschien wel het succes van Audi vind je op alle modellen sinds 2008 een quattrobadge. De quattro divisie is ook verantwoordelijk voor de sportievere S-en RS-modellen binnen het gamma. De geruchtenmolen zegt trouwens al een tijdje dat Audi een nieuwe Quattro in de pijplijn heeft, maar op officiële berichten daaromtrent moeten we nog even wachten. Intussen kan je de Quattro ziel volgens kenners het beste terugvinden in de TT-RS en de RS3..

Spotterseer gaat naar RS voor deze spot!

Gespot Audi Quattro

Zelf ook iets gespot? Uploaden die handel

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...