Officieel: Peugeot 9x8 (2021)Met de imposante 9×8 racewagen wil Peugeot graag (opnieuw) meestrijden op Le Mans in het WEC (World Endurance Championship) kampioenschap.

Peugeot behaalde in ’92, ’93 en ’09 de overwinning in Le Mans. Gezien de moeilijke financiële omstandigheden in 2012 trokken de Fransen de stekker uit het WEC project .. tot nu! Want hier zien we de 9×8 Le Mans Hypercar blinken waarmee ze in 2022 opnieuw zullen deelnemen aan de etmaalrace op het beroemde Circuit de la Sarthe.

Een fysiek prototype of V6 hybride-benzinemotor is er nog niet, wel kloppen de ingenieurs en piloten (Kevin Magnussen, Paul di Resta, Loïc Duval, Jean-Eric Vergne, Gustavo Menezes en Mikkel Jensen) de nodige (over)uren in de simulator. De 2.6-liter V6 biturbo zit achteraan en zorgt op zich al voor 680 pk (begrensd), vooraan wordt een 270 pk sterke elektromotor gemonteerd. Peugeot spreekt als dusdanig van vierwielaandrijving want de x in de benaming verklaart. Een 900V batterij wordt geleverd door TotalEnergies, Saft en Peugeot Sport.

Designmatig maakt Peugeot diverse brugjes (“leeuwachtige uitstraling”) met het reguliere gamma, meer specifiek de sportievere PSE modellen.

Nog voor einde van 2021 wil Peugeot starten met de definitieve 9×8 versie die vermoedelijk wel nog wat zal wijzigingen. Zoals of ze toch nog een achtervleugel zullen installeren, volgens hun huiswerk zouden ze momenteel alreeds voldoende downforce opwekken. De kans dat er een straatlegale variant komt is eerder klein, concurrent Toyota gaat dit wél doen.