Rijtest & Video: Fiat 500 TwinAir by Diesel

Fiat 500 TwinAir byDiesel
Dat downsizing de toekomst mag zijn is wel duidelijk, we reden de Fiat 500 TwinAir in by Diesel uitvoering en hebben deze keer ook bewegend beeld!

Na onze trip naar Turijn wisten we alvast wat we mochten verwachten van de Fiat 500 met TwinAir motor. Toch was er deze keer een kleine verrassing bij voor ons, de 500 TwinAir van dienst was namelijk een “by Diesel” versie. Nee, de TwinAir techniek is nog niet beschikbaar met dieselbrandstof, het gaat hier om een speciale editie van de Cinquecento die in samenwerking met jeansbroek-fabrikant Diesel werd ontworpen. De 500 by Diesel krijgt unieke 16″ velgen, voor- en achteraan grijze bumpers met daarin de typische jeansnagels verwerkt en enkele Diesel logo’s. Ook binnenin is de Fiat 500 by Diesel de moeite waard, zo is het dashboard in het matgrijs uitgevoerd, zijn de stoelen bijzonder vormgegeven en werd er onder andere een jeansbroekzak verwerkt aan de zijde van de twee voorstoelen.

Fiat 500 TwinAir byDiesel

Maar goed, waar het bij deze Cinquecento natuurlijk vooral om draait is wat er zich onder de motorkap afspeelt. Het gebeurt niet vaak dat ingenieurs een leeg blad ter beschikking krijgen, maar bij de ontwikkeling van de TwinAir motor was dit volgens Fiat wel degelijk het geval. De ingenieurs konden dus from scratch beginnen en kozen ervoor om twee cilinders te gebruiken met een gezamenlijke cilinderinhoud van 900 cc. Daarnaast werd de MultiAir techniek vanaf de start geïmplementeerd, waardoor de ingenieurs optimaal gebruik konden maken van deze wondere techniek die de kleppentiming via een elektrohydraulisch systeem regelt. Momenteel is de TwinAir motor met turbo goed voor 85 pk, later volgt nog een ongeblazen versie met 65 pk en een topversie met 105 pk. De voordelen van deze kleine benzinemotor laten zich raden: 10% minder gewicht, 25% compacter en 30% minder CO2-uitstoot dan met een vergelijkbare conventionele viercilinder.

Fiat 500 TwinAir by Diesel

Rijden met de Fiat 500 TwinAir brengt meteen een glimlach op je gezicht, het uitlaatgeluid klinkt nostalgisch en kan je best nabootsen door de lippen te laten trillen, porrrrporrrrr… In hoge toeren doet de TwinAir er zelfs nog een schepje bovenop en klinkt hij zelfs als een baby Abarth. De versie die momenteel reeds beschikbaar is bij de dealers beschikt over 85 pk, wat meer dan voldoende is voor de Fiat 500. De sprint van 0 naar 100 km/u is voorbij in 11 seconden en met de kleine tweecilinder haalt de 500 zelfs een topsnelheid van 173 km/u. Het theoretisch verbruik van 4,1 liter/100 km is weliswaar moeilijk haalbaar, maar tijdens een ecorit haalden we wel vrij eenvoudig 5 liter/100 km. Het koppel van 145 Nm komt reeds bij 1.900 toeren vrij, terwijl je bij 1.500 toeren reeds over 115 Nm kan beschikken. In het stadsverkeer voelt de 500 TwinAir zich dan ook als een vis in het water, maar ook op de snelweg kan het tweecilindertje zich handhaven.

Fiat 500 TwinAir by Diesel

Om echt zuinig te zijn heeft deze tweecilinder het liefst een constante snelheid rond de 70 km/u. Hierbij is zelfs 3,5 liter/100 km meer dan voldoende, bij 90 km/u ligt het streefcijfer op 4,5 liter/100 km, terwijl je aan 120 km/u eerder 5,5 liter/100 km zal verbruiken. In de stad profiteert de 500 TwinAir trouwens ook van het Start&Stop systeem dat 15% brandstof bespaart door de motor uit te schakelen voor het rode licht. Daarnaast is er ook een ECO-knop beschikbaar, waarbij de motorinstellingen een stuk milieuvriendelijker worden afgesteld. Zuinig is de TwinAir mits een getrainde rechtervoet dus zeker, maar heeft hij ook nadelen ten opzichte van een viercilinder? Wel, eigenlijk valt dat opvallend goed mee. Ondanks het feit dat de naald van de toerenteller iets sneller richting rode zone schiet, en je dus iets vaker zal moeten schakelen, zijn er geen nadelen verbonden aan deze tweecilinder.

Fiat 500 TwinAir by Diesel

Meer nog, dankzij zijn lage CO2-uitstoot van 95 gram/km maakt de Fiat 500 TwinAir aanspraak op een ecopremie van 15% op de aankoopprijs. Iets wat maar weinig modellen met benzinemotor halen zonder een hybride aandrijflijn. In de toekomst wil Fiat nog beter doen, door de opgespaarde ruimte onder de motorkap te benutten door een kleine elektromotor te plaatsen. Hierdoor zou een milde hybride ontstaan die uiterst zuinig zal zijn. Later krijgen ook de andere modellen van de Fiat Groep de TwinAir motor in het gamma. Daarbij denken we onder andere aan de Fiat Panda en Lancia Ypsilon, maar ook de Alfa Romeo MiTo zou mogelijk met deze nostalgische tweepitter uitgerust worden.

Fiat 500 TwinAir by Diesel

De Fiat 500 TwinAir is in België beschikbaar vanaf 13.170 euro, maar dankzij de overheidspremie van 15% komt de uiteindelijke kostprijs op 11.194,5 euro te liggen. Wie graag nog meer geniet van het nostalgische uitlaatgeluid kan kiezen voor de 500C die met TwinAir motor vanaf 16.170 euro (13.744,5 euro) over de toonbank gaat. De by Diesel versie is er vanaf 17.110 euro (14.543 euro) maar is wel zeer compleet uitgerust. Daarnaast profiteert de TwinAir dankzij zijn beperkte cilinderinhoud ook van een lagere wegenbelasting en verzekeringspremie. Voor Fiat zal het daarom ongetwijfeld niet moeilijk zijn om cliënteel te vinden voor hun nieuwe instapmotor. En voor wie een tweecilinder echt niet door de beugel kan, hoeft niet te panikeren, de kleine viercilindertjes blijven voorlopig in het motorgamma aanwezig.

Fiat 500 TwinAir by Diesel

Conclusie

Onze tweede ontmoeting met de Fiat 500 TwinAir heeft ons nog meer doen geloven in deze bijzondere motortechniek. Fiat heeft als eerste autoconstructeur gedurfd om terug te grijpen naar tweecilinders en zal daar vermoedelijk navolging in krijgen. In vergelijking met onze vorige test kwamen we al dichter uit bij de theoretische verbruikscijfers en geloven we wel in de heilzame werking van de TwinAir motor. Op de snelweg verbruikt de motor wel een stuk meer, maar voor korte afstanden en rustig verkeer is deze tweepitter zeker een aanrader. De aankoopprijs ligt dankzij de ecopremie zeer laag en het uitlaatgeluid klinkt als kers op de taart zo nostalgisch dat het deze Cinquecento extra karakter geeft.

Fiat 500 TwinAir by Diesel

Overzicht
+ Erg bruikbare motor, trillingsvrij
+ Nostalgisch uitlaatgeluid
+ Lage wegenbelasting, inschrijvingstaks en verzekeringskost
+ Benzinemotor met laagste CO2-uitstoot (ecopremie 15%)

– Motor klimt snel in toeren, vaker schakelen

Fiat 500 TwinAir by Diesel

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...