Officieel: Mercedes E-Klasse All-Terrain 4MATIC X214 (2023)De nieuwe Mercedes E-Klasse All-Terrain is nog steeds bovengemiddeld avontuurlijk maar wil tegelijk comfortabel(er), modern(er) en zelfs zuinig(er) zijn.

Hoera, Mercedes heeft een nieuwe E-Klasse! Na de E-Klasse Berline (codenaam: W214) en E-Klasse Break (S214) koetswerkvormen volgt nu de stoere E-Klasse All-Terrain (X214) telg! Deze is er speciaal voor de avontuurlijke meerwaardezoeker die graag iets hoger zit … maar de imposante GLE SUV toch liever links laat liggen.

De nieuwe E-Klasse All-Terrain voldoet perfect aan de verwachtingen/tradities. Zo noteren we standaard 4MATIC vierwielaandrijving, toegenomen bodemvrijheid (+46mm) en extra kunststof bescherming rondom. Wie goed gaat kijken/vergelijken zal ook specifieke E-Klasse All-Terrain bumpers en grille bemerken. Binnenin zijn de verschillen met de andere E’s dan weer een pak minder. Maar gezien de hoogstaande afwerking, moderne uitrusting en de nodige binnenruimte is dat niet erg. In de koffer van deze Mercedes E-Klasse All-Terrain past er 615 à 1.830 liter bagage.

De nieuwe Mercedes E-Klasse All-Terrain is er als diesel, benzine én PHEV!

Bij deze generatie start het aanbod met de E220d All-Terrain (197 pk / 440 Nm), voorzien van een 2.0-liter turbodiesel en 48V mild hybride ondersteuning. Voor het eerst kan je hier voor een PHEV variant kiezen, dat is de E300de All-Terrain met 313 pk / 700 Nm. Dan moet je genoegen nemen met 460 à 1.675 liter laadvolume achterin … maar kan je wél – met een volle batterij (25,4 kWh) – zuiver elektrisch op avontuur voor 85 à 102 km. Benzineliefhebbers zijn aangewezen op de E450 All-Terrain, deze is 381 pk / 500 Nm sterk dankzij de levendige 3.0-liter zes-in-lijn.

Das Haus voorziet diverse hulpmiddelen om onverharde wegen heelhuids te overleven. Maar ook op het asfalt vertoeft deze All-Terrain graag. Zo zorgt de intelligente Airmatic luchtvering steevast voor een gepaste demping.

Bestellingen worden in het eerste kwartaal van 2024 opgenomen, leveringen volgen later. Een Belgische vanafprijs werd nog niet gecommuniceerd, reken op enige meerprijs die ze voor de achterwielaangedreven E220d Break Luxury Line (vanaf 71.874 euro) vragen.

Naast deze derde E-Klasse telg zal Mercedes spoedig ook diverse AMG varianten voorstellen. De uitgaande E-Klasse Cabrio en E-Klasse Coupé worden dan weer vervangen door de lifestyle Mercedes CLE!