Officieel: Audi TT RS Coupé iconic edition 400 pk (2022)Met de exclusieve TT RS Coupé iconic edition viert Audi het innovatieve design en dynamische inborst van haar compacte sportieveling. En als subtiele vaarwel?!

In 1995 nam Audi de TT Concept mee richting het Autosalon van Frankfurt als studiemodel voor “een auto voor de liefhebbers”. Drie jaar later ging werd hij – in bijna ongewijzigde vorm – opgenomen in de gammafolder. Het TT aanbod werd nadien nog aangevuld met de dakloze TT Roadster … en enkele meer sportieve uitvoeringen. Eerst was er de TT S en nadien volgde een TT RS krachtpatser. Net zoals de RS Q3 en RS3 is deze voorzien van de bekroonde 2.5-liter TFSI vijfcilinder benzinemotor. In zijn meest recente uitvoering goed voor maar liefst 400 pk! De zeventraps S Tronic sportautomaat en quattro vierwielaandrijving zorgen er voor dat je veelvoudig van dit speels “icoon” kan genieten.

De Audi TT RS Coupé iconic edition komt in de Nardo Grey grijstint met zwarte accenten rondom. Eveneens rondom prijken er 20” lichtmetalen velgen. Achteraan vinden we een “iconic edition” opschrift. Tevens is deze feestneus voorzien van de Aerokit waarbij er diverse aerodynamische verbeteringen (lees: spoiler!) terug te vinden zijn. Binnenin moet je niet al te veel kleur verwachten op de contrasterende Calendula Yellow stiksels na.

De heerlijk klinkende benzinemotor genereert 400 pk / 480 Nm. In 3,7 seconden zit je hiermee aan 100 km/u, bij 280 km/u is het gedaan met accelereren. Zowel het beperkte gewicht (1.475 kg) als de sportophanging met adaptieve schokdempers staan garant voor uitstekende rijeigenschappen in combinatie met een vertrouwde wegligging.

De TT RS Coupé iconic edition kan de jouwe zijn!

Zoals de naam doet vermoeden blijft het bij de TT RS Coupé koetswerkvorm. Mocht Audi op termijn inspiratie tekort hebben kunnen ze een soortgelijke special edition maken op basis van de TT RS Roadster. De productie is beperkt tot 100 stuks en de eerste daarvan staan ingepland voor het eerste kwartaal van 2023. De Belgische markt heeft recht op 5 exemplaren van de Audi TT RS Coupé iconic edition. Een exacte vanafprijs werd niet gecommuniceerd, voor een “gewone” TT RS Coupé betaal je hier minstens 78.020 euro.

Liefhebbers van dit compacte (eigenzinnige) icoon wachten best niet al te lang, stilaan naderen we het einde van de TT (RS) zoals we hem nu kennen…