Officieel: Audi maakt intrede in Formule 1 F1 2026 (2022)Bij deze is het officieel, in 2026 zal Audi deelnemen aan het befaamde Formule 1 kampioenschap, zowaar met een eigen krachtbron!

Na de vele geruchten en officieuze bevestigingen kwam Audi tijdens de F1 race op Spa-Francorchamps naar buiten met de langverwachte witte rook. Vanaf 2026 zullen ze aantreden in het F1 kampioenschap. Dit tot groot jolijt van Stefano Domenicali (F1 opperhoofd) en Mohammed Ben Sulayem (FIA President). Met een extra constructeur wordt de grandeur van het F1 kampioenschap nogmaals vergroot. Zelfs al past de zuiver elektrische Formule E misschien beter bij de actuele tijdsgeest…

Audi had al geruime tijd interesse in een F1 deelname maar zag de strenge regelgeving inzake motoren niet echt zitten. Tegen 2026 gaat er een nieuw motorenreglement in waarbij de V6 hybride’s méér elektrische kracht mogen (lees: moeten) ontwikkelen. Ook verdwijnt het complexe MGU-H onderdeel en zal er gebruik gemaakt worden van duurzame synthetische brandstof.

Audi heeft met Adam Baker alreeds een F1 specialist op de loonlijst staan. Tegen het eind van het jaar moet zijn team stevig aangevuld worden. Er zouden trouwens al werkende (en prima functionerende) prototypes van hun F1 motorblok bestaan. De Audi F1 thuisbasis worden de Neuburg an der Donau faciliteiten waar we ook Audi Sport terugvinden.

In welke formatie Audi zal aantreden in het Formule 1 is nog niet geheel duidelijk. Het opkopen van Williams of McLaren zou een optie zijn net zoals het Zwitserse Sauber team overnemen. Die laatste wordt nu nog stevig gesponsord door Alfa Romeo maar die deal zal stoppen na het 2024 seizoen.

Behalve Audi werkt er nog een VAG prestigemerk aan een F1 intrede. Zo zou Porsche zich vanaf 2026 opwerpen als motorenleverancier van niemand minder dan Red Bull. Die aankondiging verwachten we in de komende weken/maanden.