Tesla Gigafactory Berlijn produceert eerste Model Y exemplaren (2022)Ondanks de nodige uitdagingen, bezwaarschriften en een wereldwijde pandemie is de Tesla Gigafactory Berlijn eindelijk operationeel. De Europese Model Y exemplaren zullen hier – bijzonder efficiënt – gebouwd worden.

De gloednieuwe Gigafactory Berlijn is slechts de 5e Tesla productiefaciliteit na een gelijknamige fabriek in Nevada, New York, Texas en Shanghai. Eind 2019 werden de plannen aangekondigd en een half jaar later werd de bouw ervan opgestart. Ongeveer twee jaar later (!) is de Tesla Gigafactory Berlijn alreeds operationeel, een waanzinnige prestatie. Zeker gezien de omvang, de corona pandemie en een hoop bezwaarschriften.

De Gigafactory Berlijn ligt – zoals de naam doet vermoeden – nabij de Duitse hoofdstad in de deelstaat Brandenburg. Goed voor een oppervlakte van bijna 300 hectare, daarvan is er 80% bebouwd met meerdere productie-units. Zoals Tesla graag doet in een verticale vorm waardoor er nog ruimte is voor uitbreiding.

Op kruissnelheid is er voldoende werk voor 12.000 werknemers. Naast zuiver elektrische auto’s bouwden ze hier ook de benodigde batterijcellen, batterijen, elektromotoren, plastic onderdelen en stoelen! Dankzij doorgedreven automatisering en slimme packaging verloopt de productie bijzonder efficiënt (lees: snel). Het helpt ook dat het aantal mogelijke varianten (zeer) beperkt blijven.

Gigafactory Berlijn bouwt de Tesla Model Y

Initieel zal de Duitse productiefaciliteit de productie van de Tesla Model Y crossover voor zijn rekening nemen. Toch de exemplaren voor de Europese markt. Dit in de Model Y Performance topversie met 21” Überturbine velgen, spoilerlip uit koolstofvezel en krachtigere remmen. De twee elektromotoren (lees: vierwielaandrijving) zorgen voor een 0-100 chrono van slechts 3,7 seconden. Dit in combinatie met een riante rijbereik van 514 km (WLTP). De Tesla Model Y Performance begint in België bij exact 70.000 euro.

Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 Model Y exemplaren en tot 50 GWh batterijproductie is de Tesla Gigafactory Berlijn dé grootste (qua capaciteit) fabriek van elektrische auto’s in Europa. Een bedrijfsbezoek lijkt niet direct mogelijk, fanmail kan wel richting de Tesla Strasse, 15537 Grünheide!