Officieel: Audi A5 Coupe / S5 Coupe (2016)

Officieel: Audi A5 Coupé / S5 Coupé (2016)Na een succesvolle carrière van negen jaar krijgen we een compleet nieuwe Audi A5 Coupé met per direct de sportieve S5 afgeleide in zijn zog! Nog steeds hét alternatief voor wie het wat meer mag zijn dan de zakelijke A4 Berline..

Met een resem berlines die ongemeen hard op elkaar lijken in het familiegamma zou je een knap gelijnde Duitser als de A5 Coupé van nature direct gaan behartigen, misschien wel de reden dat de eerste generatie A5 het maar liefst negen jaar wist uit te houden in autoland. Er ook nog een vierdeurs A5 Sportback en dakloze A5 Cabrio naar na de succesvolle lancering van de nieuwe A4 Berline en A4 Avant is het nu eerst de beurt aan de tweedeurs A5 Coupé voor een grondige vernieuwing.

De nieuwe Audi A5 Coupé – interne code: 9T – gaat verder met het verfijnde design zonder het vorige volledig te verwaarlozen. Dankzij de lange motorkap, brede grille en korte overhangen straalt er een sportieve en elegante sfeer rond deze tweedeurs Coupé uit Ingolstadt, met het nodige budget kan je het geheel nog heel wat opleuken met een sport/design uitvoering, chroom accenten, Matrix LED verlichting met dynamische richtingaanwijzers, knappe velgen, unieke koetswerkkleuren, …

Van buitenaf kan je misschien nog even twijfelen, binnenin is het direct duidelijk dat je met een modern product te maken hebt. De beter uitgeruste modellen krijgen natuurlijk het Virtual Cockpit digitaal instrumentarium mee waarbij een hightech TFT scherm van 12,3″ alle handige informatie scherp en vlot weet weer te te geven, qua bouwkwaliteit en de gebruikte materialen zit je hier ten alle tijden perfect. Deutsche Gründlichkeit!

Dankzij de iets grotere buitenafmetingen en langere wielbasis krijg je meer binnenruimte voor de bestuurder en zijn passagiers, de koffer is eveneens iets groter (+10 liter) dan zijn voorganger met 465 liter bagageruimte. Met een neerklapbare achterbank (40:20:40) kan je het laadvolume vergroten, optioneel kan je ook een automatische kofferklep (eventueel met een voetbeweging) of inklapbare trekhaak verkrijgen.

De nieuwe Audi A5 Coupé is bij zijn lancering deze zomer met vijf motoren beschikbaar, zijnde twee TFSI benzinemotoren en drie TDI’s. Zoals het hoort zijn deze zowel krachtiger als zuiniger dan hun voorhangers. Instappen doe je met 190 pk (2.0 TDI / 2.0 TFSI) terwijl de 3.0 TDI momenteel de krachtigste versie is met 286 pk tot wanneer de nieuwe S5 Coupé zijn opwachting maakt in het najaar. Deze rekent – net zoals zijn S4 broeders – op een 3.0-liter V6 TFSI met 354 pk om in 4,7 seconden de nul-naar-honderd-sprint te voltooien!

Afhankelijk van de gekozen motorisatie krijg je een manuele zesbak, zeventraps S-Tronic of moderne achttrapsautomaat, de S5 heeft deze laatste in een extra dynamische verpakking. Ook kan je de quattro vierwielaandrijving combineren met de zuinige ultra technologie bij de viercilinders (2.0-liter TDI / 2.0-liter TFSI) met manuele versnellingsbak waarbij de A5 Coupé extra zuinig voor de dag probeert te komen! Het gloednieuwe en innovatieve systeem zagen we voor het eerst bij de nieuwe A4 Allroad.

Onderhuids wisten de Audi ingenieurs 60 kilogram te besparen dankzij een intelligente materialenmix en lichtgewicht constructie. Het onderstel – én stuurbekrachtiging – is compleet nieuw en moet resulteren in een straffe combinatie tussen comfort en wendbaarheid. Optioneel is er een onderstel met regelbare demping (“Audi Drive Select”) beschikbaar waarbij je zelf de keuze kan maken uit diverse setup’s.

Met de nieuwe A5 Coupé wil Audi haar infotainment en connectiviteit terug volledig “2016 proof” maken. Denk maar aan een integreerde SIM kaart waarmee je drie jaar lang gratis surft op het snelle LTE netwerk. Nog een nieuwigheid is de Audi Safety & Service, een pakket dat functies omvat zoals de automatische noodoproep bij een ongeval, online pechoproep, Audi afspraakplanning online en remotefuncties die je kan bedienen met de MMI connect-app via smartphone, smartwatch, … Die smartphone aansluiten kan ook gewoon met een USB kabel om gebruik te maken van Apple Carplay of Android Auto. Optioneel – en wanneer je slimme telefoon het toelaat – kan je die eveneens draadloos opladen. Liefhebbers van het betere audiosysteem kijken ongetwijfeld uit naar het Bang & Olufsen Sound System met 3D technologie.

Naast vele hippe gadgets krijgt de nieuwe generatie Audi A5 Coupé ook een hoop nieuwe/verbeterde veiligheidssystemen. Denk maar aan predictieve efficiëntieassistent, Active Lane Assist, Adaptieve Cruise Control (inclusief filemodus!), parkeerhulp, slimme remhulpsystemem, verkeersbordenherkenning, …

Behoorlijk snel moet de strakke A5 Coupé opduiken bij de lokale Audi concessiehouder, de vroege vogels mogen al rekenen op een levering in de herfst! Prijzen zijn er nog niet, al geeft Audi wel graag mee dat de standaarduitrusting nog uitgebreider is dan voorzien met ondermeer Xenon verlichting, LED interieurverlichting, 7″ MMI Radio Plus, Bluetooth, een driespakig multifunctioneel stuurwiel en het Drive Select / Pre Sense City systeem!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...