Reminder: 24-uren van Le Mans

Le Mans 2012
Vanmiddag om 15.00u wordt het startsein gegeven voor de 80ste 24-uren van Le Mans.

We hadden het er al af en toe over in de afgelopen weken, maar vanmiddag is het eindelijk zover: de 24-uren van Le Mans 2012. Hoewel de 24-uren van de Nürburgring steeds aan populariteit wint, blijft deze kilometermaaier nog steeds gezien als hét kroonjuweel onder de langeafstandsraces. Om 15 uur vanmiddag starten 56 wagens op de startgrid hun motor, met 24 uur en duizenden kilometers voor de boeg.

Ook dit jaar zijn die wagens verdeeld over vier klassen, zelfs vijf als we volledig correct willen zijn. Audi verdedigt de titel in de LMP1-Klasse en komt aan de start met een reguliere R18 Ultra en een R18 E-Tron Quattro. Peugeot is er niet, maar Toyota zal hen het vuur aan de schenen trachten te leggen met de TS030 Hybrid. En in de kwalificaties kwam hij alvast gevaarlijk uit de hoek, de TS030 start immers op de derde plek. Hoe betrouwbaar de wagen is, valt echter nog af te wachten.

De LMP2-Klasse is het strijdtoneel van de ‘baby-prototype’s’. Er zijn heel wat deelnemende wagens, en iedereen lijkt kans te maken. Aan spanning in deze klasse dus geen gebrek. De GTE Pro Klasse vervolgens wordt bevolkt door de Ferrari 458 Italia, de Chevrolet Corvette en de Aston Martin V8 Vantage. Ook twee Porsche 997 GT3-RSR exemplaren zullen meestrijden. In de kwalificaties leek de Ferrari de snelste, terwijl de Porsche’s (door gebrek aan fabriekssteun?) de hekkensluiters waren. We mogen natuurlijk hun uitstekende uithoudingsvermogen in een race als deze niet over het hoofd zien.

De laatste (of voorlaatste) klasse is de GTE Am Klasse, waarbij elk team ten minste 1 amateur moet inzetten. Hier vinden we opmerkelijk meer Porsche’s, en deze kaapten hier wél de snelste tijd weg. De allerlaatste klasse vormt de Nissan Deltawing op zichzelf, genaamd CDNT (Cars Displaying New Technology). De grote witte letters op de flank van de pijl maken ons al snel duidelijk dat dit voornamelijk gaat om een promotiestunt, al is wat experimenteren nooit uit den boze.

Wie al het race-geweld live wil volgen, kan dat afwisselend op Eurosport en Eurosport HD vanaf 14.45 uur. Het beste audiocommentaar krijgen we zoals altijd van RadioLeMans. Audi neemt net zoals vorig jaar een livestream voor haar rekening. Om een beetje mee te kunnen volgen vinden jullie hier en hier twee gedetailleerde foto’s met het volledige deelnemersveld (met dank aan SimRaceWay), terwijl de volledige kwalificatieresultaten hier te vinden zijn. Laat het circus nu maar beginnen!

Deel dit bericht:

6 reacties op "Reminder: 24-uren van Le Mans"

  1. TDB 16-06-2012 om 9:35

    Can’t wait!

  2. marhendr 16-06-2012 om 12:33

    hier ook online te volgen straks : http://www.stopstream.tv/41/81/418132.html

Reageer

Reactie aan het plaatsen...