Review: GP van India

GP India
Sebastian Vettel, wie had u inmiddels ook gedacht, heeft gisteren de eerste Grote Prijs van India gewonnen.

Voor het eerst streek het Formule 1 circus dit weekend neer in India. Een onbekend circuit, maar na de vrije trainingen was iedereen vol lof over het glooiende parcours vol uitdagende bochten. De Red Bull en ook Sebastian Vettel voelden zich al snel thuis, de Weltmeister kwalificeerde zich op één. Lewis Hamilton vulde de eerste startrij aan, met achter hem Alonso en Webber op respectievelijk drie en vier.

GP India 2011 - Start

Vettel was al meteen wakker op zondag en nam een uitstekende start. Ook Webber kwam goed weg en trachtte de wereldkampioen zelfs even voorbij te gaan, maar de jonge Duitser sloeg deze aanval probleemloos af. Jenson Button kon enkele plaatsen opschuiven naar voor, deels te danken aan Alonso die even verloren reed. Op het lange rechte stuk stak de McLaren dan ook nog Webber voorbij, maar het zou daarbij blijven. Sebastian Vettel nam immers ronde na ronde een grotere voorsprong op Button, veel groter dan de 1 seconde nodig voor het gebruik van het DRS.

GP India 2011 - Start

De eerste pitstops wijzigden niets aan de posities voorin. Ook viel op dat voor het eerste sinds lang de top 5 op respectabele afstand van elkaar reed, jammer genoeg met weinig duels als gevolg. Twee inmiddels tot aartsrivalen uitgegroeide piloten konden elkaar wel opnieuw vinden. We hebben het natuurlijk over Lewis Hamilton en Felipe Massa, tussen wie er de laatste Grand Prix’s nogal een ongemakkelijke spanning heerste. In ronde 25 kreeg de vete een vervolg, toen Hamilton de Ferrari trachtte voorbij te steken. De McLaren zat aan de binnenkant van de bocht, Massa stuurde echter op hem in. Massa zal op zijn beurt zeggen dat Hamilton hem van de baan beukte, maar de stewards beslisten in het voordeel van Hamilton en gaven de Braziliaan een drive through penalty.

GP India 2011 - Massa vs Hamilton

Het humeur van Massa ging zo van kwaad naar erger. Zijn race eindigde toen hij net zoals in de kwalificatie over een iets te hoge kerbstone knalde en zijn ophanging brak, ditmaal aan de andere kant van de wagen. Na het rampzalige weekend zal hij niet bepaald rustig slapen, in tegenstelling tot Vettel die racete alsof zat hij ontspannen in zijn zetel. De voorsprong van de Duitser op Button werd steeds comfortabeler. Achter hem reed nog steeds Webber, die ook al lang de aansluiting verloren was. Bij de bandenwissel van zacht naar hard verloor de balende Australiër zijn derde positie aan Alonso. Hij zou zijn plaats niet meer heroveren.

GP India 2011 - Webber

Button op zijn beurt kwam vóór Vettel binnen en toen Vettel iets later uit de pit kwam met zijn hardere band, slonk de voorsprong in één ronde zienderogen. Even spanning dus, maar eens de banden op bedrijfstemperatuur waren, kon Vettel opnieuw rustig ademhalen. Je zou denken dat hij geen risico’s meer zou nemen in de laatste ronde van de race, aangezien de overwinning toch binnen was, maar niets was minder waar. Vettel wilde koste wat kost na de eerste pole op het nieuwe Circuit en de eerste overwinning ook meteen de geschiedenis ingaan met de snelste wedstrijdronde. Hij haalde ze maar liefst in de allerlaatste ronde van de race, Christian Horner kon niets anders doen dan vol spanning toekijken.

GP India 2011 - Vettel

Sebastian Vettel dus bovenaan het podium, met naast hem Button en Alonso. Webber baalde met zijn vierde plaats en achter hem eindigde niemand minder dan Michael Schumacher. Bij de laatste pitstop kwam de ervaren rot voor teamgenoot Nico Rosberg op de baan en verdedigde zijn positie. De Duitser bewees ook in India nog lang niet afgeschreven te zijn. Hamilton verloor door het incident met Massa kostbare tijd, maar kon nog een zevende positie bemachtigen. De top tien werd vervolledigd door Alguersari, Sutil en Sergio Perez.(Foto’s:F1Fanatic)

GP India 2011 - Podium

Resultaten

Pos. Rijder Team Tijd
1. deSebastian Vettel Red Bull 30:35.002
2. ukJenson Button McLaren +8.433
3. esFernando Alonso Ferrari +24.301
4. auMark Webber Red Bull +25.529
5. deMichael Schumacher Mercedes +1:05.421
6. deNico Rosberg Mercedes +1:06.851
7. ukLewis Hamilton McLaren +1:24.183
8. esJaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
9. deAdrian Sutil Force India +1 Ronde
10. mxSergio Perez Sauber +1 Ronde
11. ruVitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
12. brBruno Senna Lotus Renault +1 Ronde
13. ukPaul di Resta Force India +1 Ronde
14. fiHeikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
15. brRubens Barrichello Williams +2 Ronden
16. beJerome d` Ambrosio Virgin +3 Ronden
17. inNarain Karthikeyan HRT +3 Ronden
18. auDaniel Ricciardo HRT +3 Ronden
19. itJarno Trulli Team Lotus +5 Ronden

Deel dit bericht:

1 reactie op "Review: GP van India"

  1. Wolf 31-10-2011 om 18:54

    Ondanks de nwe prachtige baan, was het eigenlijk een heel saaie race. Na de start heeft de top 4 eigenlijk niet van plaats gewisseld. Alleen Schumi ging zijn teammaat voorbij in de subtop. Had er iets meer van verwacht. (ps dat die domme dwerg uit Brazilië voor de tweede keer zijn ophanging eraf reed, vind ik niet echt een hoogtepunt in een race)

Reageer

Reactie aan het plaatsen...