Rijtest & Video: Abarth 500 Esseesse

Rijtest: Abarth 500 EsseEsse
Wie aandachtig keek naar het filmpje van de Alfa Romeo Brera Ti, merkte ongetwijfeld op dat er ergens in de achtergrond een Abarth 500 Esseesse stond. Uiteraard maakten we ook daarmee een ritje!

Deze Abarth 500 Esseesse zomaar eventjes gaan ophalen bij de hoofdzetel van Fiat ging niet, de Abarth 500 Esseesse is namelijk een redelijk exclusief wagentje. Onlangs opende Buga Ital Auto in Antwerpen een showroom die enkel en alleen aan Abarth gewijd is, dus trokken we daarheen, gewapend met camera en statieven.

De Abarth 500 Esseesse is in vergelijking met de Abarth 500 25 paarden sterker. Niet zoveel zou je zeggen, maar uiteraard is alles relatief, net zoals een vermogensstijging. Hier bedraagt die ongeveer 10%, wat uiteraard zijn effect heeft op een wagen die evenveel weegt als een schoendoos. Een schoendoos van 900 kg welteverstaan.

Esseesse-pakket

Het Esseesse-pakket is een uitbreiding op de standaard Abarth 500 en omvat volgende zaken:

• Lichtmetalen Abarth-velgen 7” x 17” ET 35 met 205/40 ZR17-banden
• Geperforeerde voorste remschijven ø 284 mm x 22 mm
• Geperforeerde achterste remschijven ø 240 mm x 11 mm
• High-performance remblokken voor de voorremmen
• Speciale voor- en achterveren
• Speciaal luchtfilter ‘powered by BMC’
• Bandenspanningssensoren (Tyre Pressure Monitoring System)
• Upgrade voor motormanagement met software om vermogen tot 160 pk te verhogen
• ‘Esse-esse’ emblemen voor motorkap en achterklep
• Speciaal ‘esse-esse’ sleutelcover

Dit pakket kost je zo’n €2.500 meer, maar aangezien we met beide modellen hebben gereden, kunnen we wel stellen dat het pakket wel degelijk een verschil maakt. Dit pakket maakt je Abarth 500 in feite compleet, niet alleen door de vermogensstijging, maar vooral omdat het pakket een mooi geheel vormt. De vermogensstijging in combinatie met de stuggere vering en de betere remmen zorgen voor een bijzonder sportieve rijsensatie.

Uiterlijk

Over het uiterlijk van deze wagen kunnen we in feite bijzonder kort zijn. Daar waar de Fiat 500 een schattig wagentje is, valt de Abarth 500 op zijn minst bruut te noemen. De Abarth 500 Esseesse gaat daar nog een stap verder in. De velgen zijn een maatje groter geworden, de looks een stuk strakker en het geluid een eind dieper. Kortom, dit is de hardcore-versie van de Abarth 500.

Wegligging

Uiteraard moet meer kracht ook op een andere manier op de weg gezet worden. Daarom beschikt de Abarth 500 SS over een nieuwe ophanging, betere remmen, een nog stijvere ophanging en andere velgen van maatje 17. Al deze hoogstandjes zorgen ervoor dat de wagen keihard aan de baan kleeft, maar dan ook kei-kei-hard. De sportieve prestaties zijn dan ook énorm en de wagen voelt constant bijzonder vinnig aan. Jammergenoeg heb je na een kwartiertje rijden al rugpijn, maar geloof me, rugpijn voelde nog nooit zo goed als in een Abarth.

De TTC-knop, wat voor Torque Transfer Control staat, zorgt ervoor dat de wagen steeds blijft gaan waar jij als bestuurder zegt dat hij heenmoet. De kwaliteiten van dit systeem zijn inmiddels gekend, Abarth leende deze technologie namelijk van Alfa Romeo, waar de technologie onder de noemer Q2 door het leven gaat. Een uitgebreid verslag over dit elektronisch differentieel vind je hier.

Prestaties

Deze Abarth Esseesse heeft onder de motorkap 160 paarden liggen die erin slagen de Abarth 500 Esseesse met zijn schamele 900 kilo’s in 7,4 seconden 100 km/u te doen bereiken. Blijven induwen, dat gaspedaal, de topsnelheid bedraagt namelijk 211 km/u. Het aantal Nm’s trekkracht bedraagt standaard 206, maar een kleine druk op de Sport-knop verhoogt dat nummer al snel naar 230 Nm. Een wereld van verschil maakt dat niet, maar je merkt het verschil wel. Het leuke aan de Sport-knop is overigens dat de storende Shift-Up indicator even z’n mond houdt. Een Abarth niet in de toeren drijven is namelijk simply not done.

Zeker als je weet dat de uitlaat een extra heerlijk geluid produceert wanneer je het gaspedaal stevig induwt, is de wagen in de toeren drijven een must. Even reden we tijdens het testrijden een tunnel door en zelfs met de ruiten gesloten klonk de wagen heerlijk door. Met de ruiten open werd het geluid er enkel beter op. De reactie die je van omstaanders hun gezicht kunt aflezen is dan ook: “Zo’n klein wagentje hoort toch niet zo hard te grommen?” Jawel hoor!

Conclusie

Het Esseesse-pakket maakt de Abarth 500 in feite compleet en het is bijgevolg ook aan te raden dit pakket wel degelijk aan te duiden op de optielijst. Meer geld, maar ook meer plezier.

Overzicht

+ Krachtig én klein
+ Puur rijplezier
+ Bruut motorgeluid

– Minder geschikt voor alledaags gebruik, door de harde vering

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

5 reacties op "Rijtest & Video: Abarth 500 Esseesse"

 1. poan 06-01-2010 om 21:13

  super zalig wagentje!
  Wel gevaarlijk speelgoed voor vlotte chauffeurs.
  Wat is de prijs van het deze auto …+2500€ ?
  Een idee vanwaar de rare naam esseesse vandaan komt?

 2. MRM 06-01-2010 om 21:17

  €18.500 + €2.500

 3. poan 06-01-2010 om 21:37

  ongeveer de prijs waar ik aan dacht.
  is er zitplaats achteraan in die auto?

 4. MRM 06-01-2010 om 23:41

  Hetzelfde als bij de Fiat 500, het valt mee, maar voor lange reizen zeker niet aan te raden.
  Het instappen is wel iets moeilijker dan bij de Fiat 500, door de andere zetels.

 5. JV 18-01-2010 om 17:32

  De test locatie is een bekende… ook al enkele wagens op test gereden;-)

Reageer

Reactie aan het plaatsen...