De grote strijd in de Formule 1Sinds twee maanden is de strijd in de Formule 1 weer losgebarsten.

De strijd tussen de auto’s van Red Bull met de Honda motor en Mercedes wordt dit jaar spannender dan ooit. Max Verstappen wil zijn concurrent Lewis Hamilton uitdagen en tot het uiterste dwingen om voor het kampioenschap te gaan.

Hoe ziet de concurrentiestrijd tussen beide racers eruit, wie zijn ze, hoe hebben ze in het verleden gepresteerd en waarom wordt het dit jaar zo spannend. Gaat het dit jaar inderdaad opnieuw tussen de beide kemphanen, of gooit een team als Ferrari, dat het afgelopen jaar matig presteerde, hun wagen ertussen en strijd de Italiaanse renstal van Charles Leclerc en Carlos Sainz mee dit seizoen.

De grote strijd in de Formule 1

Wie is de favoriet?

Lewis Hamilton domineerde de afgelopen jaren natuurlijk de Formule 1. Hij werd in de laatste zeven jaar, zes keer kampioen. Het ene jaar dat hij niet de beste was, in 2016, was het zijn teamgenoot Nico Rosberg die aan het langste eind trok. Dat betekent dat renstal Mercedes al zeven jaar op rij ongeslagen is.

Daarom is Mercedes ook dit jaar de te kloppen ploeg, en aangezien Bottas niet geweldig presteert, is Hamilton gewoon weer de grote favoriet. Volgens de bookmakers van Betway Sportweddenschappen is Lewis Hamilton nog altijd de favoriet voor de titel (1,72). Hij wordt echter op de voet gevolgd door Max Verstappen met 2,00. De Nederlander lijkt meer dan ooit dé grote uitdager te worden van Hamilton. Hij pakte dit jaar al 2 overwinningen in GP’s en zette Hamilton op een kleine achterstand.

Hoe hebben de twee kemphanen de afgelopen jaren gepresteerd en wat zijn hun kwaliteiten? De ervaring van Hamilton vs. de jonge Verstappen.

De grote strijd in de Formule 1

Lewis Hamilton

De Brit Lewis Hamilton, inmiddels alweer 36 jaar oud, is zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. Hij staat daarmee op gelijke hoogte met de legendarische Michael Schumacher. Hij werd voor het eerst kampioen in 2008, maar moest het daarna lange tijd zonder titel doen. Pas in 2014 pakte zijn team Mercedes de macht weer en sindsdien staat er geen maat op de zilveren bolides. De wijzigingen in het reglement zorgde ervoor dat Red Bull, dat de vier jaren daarvoor domineerde met Sebastian Vettel, de aansluiting verloor en sindsdien geen kampioen meer wist te worden.

De afgelopen jaren wist Lewis Hamilton de records aaneen te rijgen. Zo werd hij de coureur met de meeste GP-overwinningen. De teller staat momenteel op 98, dus de kans is zeer groot dat hij dit jaar nog de 100 overwinningen aantikt. Dat aantal heeft hij al behaald als het gaat om pole positions. De afgelopen jaren pakte hij bijna altijd minstens de helft van de races de eerste plek in de startopstelling.

De grote strijd in de Formule 1

Max Verstappen

Hij wordt al enkele jaren dé toekomstig wereldkampioen genoemd, maar tot dusver kwam het er niet van. Daardoor kan Verstappen niet meer de jongste Formule 1 kampioen ooit worden. Die eer blijft daarmee voorlopig weggelegd voor Sebastian Vettel.

De afgelopen jaren wist Verstappen zo nu en dan de Mercedes van Lewis Hamilton uit te dagen, maar echt dichtbij kwam hij niet. Het resulteerde in een breuk met motorleverancier Renault en een overstap naar het Japanse Honda. Daarmee zette de Oostenrijkse renstal de afgelopen jaren flink stappen, met als resultaat de tweede positie in de WK-stand. Vanaf volgend jaar gaat Red Bull overigens zelf de motoren van Honda in beheer nemen.

Dit jaar is het moment van de waarheid voor Verstappen. Hij lijkt eindelijk een auto te hebben waarmee hij Hamilton echt uit kan dagen en de eerste races zijn veelbelovend. Gaat het Verstappen dit jaar dan lukken om de belofte in te dienen? De vooruitzichten zijn in elk geval (meer dan) goed.

In september rijdt Verstappen voor het eerst een thuisrace op het circuit van Zandvoort. Daar zal hij absoluut willen winnen.