Productie McLaren P1 zit erop!

Productie McLaren P1 zit erop!Aan alle mooie liedjes komt jammer genoeg een einde, zo ook aan de bouw van de McLaren P1 hypercar

De Britse sportwagenbouwer McLaren was van plan om 375 exemplaren te bouwen van hun krachtige P1 en alvorens de productie van start ging waren ze reeds allemaal de deur uit. Nu is de allerlaatste P1 ook gebouwd en bijna in de handen van de gelukkige eigenaar, voor de geschiedenisboeken mocht hij nog even op de foto met P1 #001!

Een Belgische vanafprijs is moeilijk te bepalen gezien de aanwezige (dure) personalisatie maar de vanafprijs lag net boven het miljoen euro. Een handvol exemplaren werd geleverd door McLaren Brussels in België maar slechts een tweetal eigenaars trekt er ook effectief op uit met hun Britse kroonjuwelen, thats the way we like it!

Naast de 375 P1 klantenexemplaren zijn er ook nog 13 experimentele prototypes, 5 validatie/crashtest prototypes en 3 pre-productie exemplaren, uit deze laatste groep zouden er ook nog enkele exemplaren opgelapt worden en verkocht worden gezien de vraag nog steeds torenhoog is naar de McLaren P1. Die hardcore uitvoering, de P1 GTR, is momenteel wel nog in productie maar dat zal ook geen maanden meer in beslag nemen.

Enkele P1 weetjes om uit te pakken tegen de vrienden

  • het P1 productieteam bestaat uit 105 hoogopgeleide ingenieurs
  • elke P1 heeft 5 à 8 liter (afhankelijk van de uitvoering) basislaagverf + 8 à 9 liter lakverf, in de meest extreme gevallen nam het verfproces maar liefst vijf dagen in beslag
  • het bouwproces duurde gemiddeld 800 uur per P1 (+/- 17 dagen)
  • de meest gekozen kleur was de Volcano Yellow tint
  • tijdens de ontwikkeling werden er meer dan 620.000 testkilometers afgelegd, 33% daarvan was op diverse circuits over de hele wereld
  • 34% van de P1’s ging richting Amerika, 26% naar Europa, 13% naar het Midden-Oosten en Afrika en 27% naar Azië

De vrijgekomen productieruimte in het knappe McLaren Production Centre te Woking kan ongetwijfeld ingenomen worden door de nieuwe 675LT Spider en de populaire 570S Coupé. Of McLaren alreeds aan een opvolger voor de P1 werkt is niet geweten, stilstaan is anderzijds achteruitgaan in dit bijzonder competitieve – én winstgevende – segment!

Productie McLaren P1 zit erop!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...