Rijtest & Video: Audi A7 Sportback 3.0 TDI Quattro

Test Audi A7 Sportback
Tot voor kort was de Mercedes CLS de alleenheerser in het vierdeurscoupé-segment, met de Audi A7 Sportback krijgt het echter een te duchten concurrent.

Qua vormgeving heeft Audi goed naar de buren uit Stuttgart gekeken, de scherp gesneden profiellijn die bij de CLS zo in de smaak valt vinden we ook bij de A7 terug. Daarnaast helpen de smalle glaspartijen het Coupé-gevoel verder te versterken. Maar er is ook plaats voor typische Audi-kenmerken, zo vinden we vooraan de bekende single-frame grille terug, samen met kenmerkende LED-dagrijlichten. De motorkap is daarnaast naar voren toe afgerond, goed voor een extra elegante toets. De elegantie trekt zich naar achter toe door, de scherp afgesneden kont krijgt uniek gevormde achterlichten en twee uitlaatpijpen om zich te onderscheiden. Enkel de keuze voor een kofferspoiler kunnen we moeilijk begrijpen, die opent automatisch vanaf 130 km/u en geeft de A7 naar onze smaak eerder een vulgaire toets. Voor ons had het niet gehoeven. Wie aan een Coupé denkt, denkt trouwens niet meteen aan veel ruimte, maar daar scoort de A7 Sportback beter in dan je denkt. Zo zwaait de kofferklep wijd open, waardoor de bagageruimte makkelijk bereikbaar is, en is er standaard plaats voor 535 liter bagage, 5 liter meer dan in de A6 Sedan.

Test Audi A7 Sportback

Het absolute paradepaardje van Audi is ongetwijfeld het interieurontwerp. Het merk maakt gebruik van uiterst kwalitatieve materialen om het interieur aan te kleden. Zo werd het interieur van ons testmodel afgewerkt met inlegplaatjes in het sublieme Beaufort eikenhout, de zeer exclusief ogende houtafwerking werd over het hele dashboard heen gespreid en vonden we zelfs op de deuren en de middenconsole terug, het Yacht-gevoel is dan ook niet ver weg. Verder zitten de lederen zetels erg comfortabel en zorgen ze voor voldoende zijdelingse steun, ze kunnen daarnaast voorzien worden van verwarming, ventilatie of zelfs een massagefunctie. Ook verbluffend is het navigatie- en multimediasysteem dat uit het dashboard komt gerezen, dat zogenaamde MMI-systeem laat zich bedienen via een draai-drukknop en een touchpad waarmee je de letters van je bestemming zelf kan schrijven. Verder is er tussen de wijzerplaten plaats voor een erg grote boordcomputer waarop de trip-informatie of navigatie instructies kunnen worden weergegeven. Ook binnenin is er amper gebrek aan ruimte, zeker voorin niet. Achteraan is de hoofdruimte door de Coupé-lijn wat beperkt, mensen groter dan 1m85 zitten daardoor met hun hoofd tegen het dakgehemelte.

Test Audi A7 Sportback

Onder de motorkap van ons testmodel vonden we de 3.0 TDI met 204 pk, deze werd gekoppeld aan een S-Tronic automaat en Quattro-vierwielaandrijving. De dieselmotor heeft weinig moeite om van de 1.770 kilogram zware A7 een uiterst vlotte wagen te maken, mede dankzij het koppel van 400 Nm hoeft de A7 amper na te denken bij tussensprints. Daarnaast schakelt de 7-traps S-Tronic automaat zeer kordaat, al zou het naar ons gevoel soms nog iets reactiever mogen. De sprint van 0 naar 100 km/u doet de 3.0 TDI Quattro in 7,9 seconden, wil je sneller dan moet je voor dezelfde motor met Multitronic automaat en zonder Quattro kiezen, die doet dezelfde standaardsprint een halve seconde sneller. Het lage verbruik maakt de 3.0 TDI extra interessant, gemiddeld zou de Quattro 5,8 liter/100 km verbruiken, in realiteit leek 7 liter/100 km realistischer. Wie echter voor de Multitronic automaat met voorwielaandrijving kiest is nog iets zuiniger, het opgegeven verbruik bedraagt dan 5,1 liter/100 km.

Test Audi A7 Sportback

Naast de 3.0 TDI met 204 pk kan je ook nog kiezen voor een 3.0 TDI met 245 pk en 500 Nm koppel, die wordt automatisch aan de S-Tronic automaat met Quattro-vierwielaandrijving gekoppeld en sprint van 0 naar 100 km/u in 6,5 seconden. Daarnaast is er ook nog plaats voor 3 benzinemotoren. Instappen doe je met de 2.8 FSI met 204 pk en 280 Nm koppel, iets hoger op de ladder vinden we een 3.0 TFSI met 300 pk en 440 Nm koppel. De absolute topversie is uiteraard de S7 Sportback,  die maakt gebruik ven een 4-liter V8 TFSI motor, goed voor 420 pk en 550 Nm koppel. Hiermee sprint de S7 van 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden, ideaal dus voor wie zijn A7 graag iets sportiever ziet. De S7 is trouwens alles behalve een verspiller, dankzij Audi cylinder on demand kan het cilinders uitschakelen, bij lage belasting kan de motor zo overschakelen van acht naar vier cilinders.

Test Audi A7 Sportback

Wie denkt de Audi A7 Sportback te kopen voor zijn sportieve eigenschappen heeft het bij het verkeerde eind, de A7 is namelijk vooral een erg comfortabele luxewagen. Dat merk je ondermeer zodra je het stuur ter hand neemt, dat voelt iets te vaag aan om echt scherp sturen toe te laten, typerend voor comfortabele wagens. Gelukkig heeft Audi ook alle andere onderdelen van de A7 op comfort afgesteld, zo is de demping erg comfortabel waardoor je ondanks een grote velgenmaat amper putten in de weg voelt en zitten ook de lederen zetels eerder zacht dan hard. In de A7 kan je dus moeiteloos genieten van alle luxe en weelde die zich rond je afspeelt, de A7 is dan ook een limousine pur sang. Toch heeft de A7 Sportback ook een dynamische toets, zo blijft de wagen mooi strak in bochten en hoef je met het Quattro-systeem niet te vrezen om ooit grip te verliezen. Dat systeem stuurt namelijk indien nodig maximaal 60% van het koppel naar de achteras en helpt zo mee de algemene stabiliteit van de A7 te garanderen.

Test Audi A7 Sportback

Als bestuurder heb je wel nog de ruimte om zelf aan de instellingen van de A7 Sportback te sleutelen, dit kan namelijk via het op de A7 standaard geleverde Audi Drive Select. Met dit systeem kan je kiezen tussen allerlei rijmodi gaande van comfortabel tot dynamisch, waarmee ondermeer de sturing, de gasrespons en de ophanging licht worden aangepast. Zo houdt de S-Tronic automaat het toerental een stuk hoger in de dynamische modus en wordt de sturing ook een tikkeltje zwaarder, zonder echt dramatisch te gaan verschillen met de standaard instelling. Een sportwagen wordt de A7 dus nooit, maar een fijne cruiser des te meer. Audi voorziet echter nog veel meer features op de A7 Sportback, zo kan je op het vlak van veiligheid kiezen voor het pre sense systeem dat via een radar in de voorbumper de afstand tot je voorligger meet en zo waarschuwt bij een nakende aanrijding. Daarnaast kan je de A7 ook uitrusten met ondermeer een adaptieve cruise control, een Head-Up Display en Audi Side Assist waarmee je gewaarschuwd wordt voor voertuigen in je dode hoek. Kortom, wie wil kan ook deze Audi volhangen met allerlei opties, met als absolute uitschieter het B&O audiosysteem, een optie dat 7.163 euro moet opbrengen.

Test Audi A7 Sportback

De exuberante optieprijs voor het B&O systeem had ons naadloos kunnen doen aansluiten bij de prijslijst van de A7 Sportback, al kan de lijn hier niet volledig worden doorgetrokken. De Audi A7 Sportback is er namelijk vanaf 50.300 euro, goed voor een 2.8 FSI met Multitronic automaat. De diesel-instapper, een 3.0 TDI met Multitronic, neem je vanaf 52.900 euro mee naar huis. Daarmee is de Audi A7 toch een stuk goedkoper dan de Mercedes CLS, de CLS 250 CDI met 204 pk wordt namelijk pas vanaf 62.436 euro verkocht. Ons testmodel met vierwielaandrijving is er vanaf 56.150 euro, maar komt met opties op 78.529 euro uit. Een flinke hap in het budget, maar gezien de rijke uitrusting zeker niet buitensporig qua prijs. Zo betaal je dankzij de packs “Dynamic Plus” en “Lounge” een stuk minder voor ondermeer het lederen interieur, metaalkleur, het MMI-systeem, de boordcomputer en parkeersensoren. De prachtige inlegplaatjes in Beaufort eikenhout kosten verder 1.300 euro, terwijl je voor de adaptieve cruise control met pre sense systeem en parkeerhulp 3.050 euro neertelt.

Test Audi A7 Sportback

Conclusie

De Audi A7 Sportback is een luxewagen van de bovenste plank, zijn elegant exterieurdesign maakt het eenvoudig om je met deze wagen te onderscheiden. Binnenin vinden we echter de meeste weelde, daar maakt Audi gebruik van exclusieve materialen en is er plaats voor een uitgekiende graad van afwerking. Het Beaufort eikenhout brengt zodra je instapt het Yacht-gevoel over op de bestuurder en zijn passagiers, dit is luxe in het kwadraat. Ook het in het dashboard verstopte navigatiesysteem is verbluffend, terwijl ook de bediening ervan via het innovatieve MMI touchpad indrukwekkend werkt. Onder de motorkap is de 3.0 TDI een prima dienstmakker, het blok is zuinig op de dorst maar maakt mede dankzij zijn hoge koppel ook sterke prestaties mogelijk. Het weggedrag is in lijn met het luxueuze gevoel die de wagen uitstraalt, de A7 werd vooral als comfortabele wagen op de markt gezet. Zo is de sturing iets te vaag, maar dempt de ophanging zowaar alle oneffenheden op de weg. Qua prijs zit de A7 tenslotte mooi onder de Mercedes CLS, waardoor het ook als rationele koper moeilijk is om deze A7 Sportback links te laten liggen.

Test Audi A7 Sportback

Overzicht

+ Interieurafwerking
+ Comfortabel
+ 3.0 TDI

– Overbodige kofferspoiler
– Hoofdruimte achterin
– Iets te vage sturing

Test Audi A7 Sportback

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir 

Deel dit bericht:

1 reactie op "Rijtest & Video: Audi A7 Sportback 3.0 TDI Quattro"

  1. Wolf 17-12-2011 om 19:15

    Wat ziet zo’n Audi 4,6,7,8 er toch ontzettend saai uit van buiten en lijken ze op elkaar. De 4deurs coupé van Benz is daarintegen een plaatje (als je van 4 deurs coupé’s houdt)

Reageer

Reactie aan het plaatsen...