Officieel: VW Volkswagen Polo GTI Edition 25 207 pk DSG (2023)Zoals de naamgeving doet vermoeden is de gelimiteerde Volkswagen Polo GTI Edition 25 een eerbetoon aan de sportiefste Polo die al een kwart eeuw meedraait.

In 1998 plakte Volkswagen voor het eerst de befaamde GTI badge op haar compacte Polo. Dat is een mooie reden voor een feestelijke special edition die – net zoals bij de Golf GTI varianten – tot Polo GTI Edition 25 omgedoopt werd. Wereldwijd zullen er 2.500 exemplaren beschikbaar zijn, allemaal voorzien van een “one of 2500” inscriptie binnenin.

De Ascot Grey grijstint is exclusief van de partij voor dit feestvarken. Maar je kan hem ook in de Pure White, Kings Red, Reef Blue, Smoke Grey of Deep Black tinten verkrijgen. Zwarte 18” velgen behoren net zoals zwarte spiegelkappen, een zwart dak en rode remklauwen tot de basisuitrusting. Net zoals de sportzetels, lederen sportstuurwiel, krachtige Matrix LED koplampen en het Ready2Discover infotainmentsysteem (8”). Iets ingrijpender met het oog op het nodige rijplezier zijn het sportonderstel (-15 mm) en het elektrische XDS sperdifferentieel.

Op mechanisch vlak bespeuren we geen verschillen bij de Volkswagen Polo GTI Edition 25. Ook hier levert de 2.0-liter TSI benzinemotor dus 207 pk / 320 Nm. Die vloeien via de 7-traps DSG automaat (mét schakelflippers) richting de voorwielen. Mits de juiste omstandigheden zit je in 6,5 seconden aan 100 km/u, bij 240 km/u is het gedaan met accelereren.

De Belgische Volkswagen verdeler wil graag 35.780 euro voor een reguliere Polo GTI. De variant die een kwart eeuw compacte sportiviteit benadrukt is er in ruil voor minstens 39.845 euro.