Goed verzekerd autorijden kan vaak een stuk goedkoperAutomobilisten mogen in België niet gaan rijden wanneer hun voertuig niet verzekerd is. Die wettelijke verplichting brengt kosten met zich mee, maar de hoogte van die kosten heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand. Kies je voor de verplichte BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid), dan ben je doorgaans het voordeligst uit. Maar dan nog maakt het uit waar je die verzekering afsluit. Er zijn ook diverse aanvullende opties mogelijk. Duurder, maar wel met een veel betere dekking.

Vergelijken

De tarieven van autoverzekeringen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Elke verzekeraar biedt een ander pakket aan en de dekkingsvoorwaarden verschillen vaak onderling. Daarom is het voor een leek vaak erg lastig om de ene autoverzekering met de andere te vergelijken. Bovendien is veelal niet voldoende duidelijk welk type verzekering in welke gevallen het meest geschikt is. Zoals hierboven reeds gemeld is de BA-verzekering verplicht voor elk voertuig dat bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) geregistreerd wordt. Deze verzekering dekt de schade die je toebrengt aan andere personen en/of goederen. Ook medische kosten en schadevergoedingen bij inkomensverlies van de andere partij zijn gedekt.

Mini omnium

Je kunt ook kiezen voor een uitgebreide dekking, genaamd mini omnium of ook wel klein omnium. Hiermee is ook schade gedekt die ontstaat aan je eigen voertuig, maar die niet door eigen handelen is veroorzaakt. Te denken valt aan stormschade of een kapotte voorruit door steenslag. Deze schade wordt door de BA-verzekering niet gedekt, aangezien die verzekering uitsluitend is gericht op het vergoeden van schade die geleden wordt door derden. Mensen met een wat oudere auto kiezen veelal voor de mini omniumverzekering. Je kunt eenvoudig online de premie voor dit type autoverzekering berekenen en de aanbiedingen van de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Dit stelt je in staat om de meest voordelige optie te kiezen, zonder te hoeven inleveren aan dekkingsgraad.

Full omnium

Een nog betere dekking heb je wanneer je kiest voor de full omniumverzekering, ook wel grote omnium genoemd. Bij dit type polis is ook materiële schade aan je eigen voertuig verzekerd die ontstaat door je eigen handelen. Uitgangspunt hierbij is wel dat je deze schade niet opzettelijk aan het voertuig toebrengt. Een moment van onachtzaamheid kan ons allen overkomen en wanneer dit tot schade leidt, is het fijn wanneer die goed verzekerd is. Het heeft uiteraard wel een negatieve invloed op de hoogte van je maandlasten.