Vlaamse Regering promoot aankoop elektrische wagens

Vlaamse Regering promoot aankoop elektrische wagens Met véél meer laadpalen en een financiële bonus (tot €5.000) wil Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) het aandeel elektrische wagens op onze wegen stevig aandikken!

Elektrische wagens – en in het bijzonder “emissievrije” wagens – zijn een pak ecologischer dan hun soortgenoten met een benzine- of dieselmotor, toch zijn ze nog behoorlijk prijzig. Ook opladen zit er niet overal in gezien het beperkt elektrische laadstations in Vlaanderen, gezien het stedelijk karakter toch een schrijnend aandachtspunt van onze innovatieve/welvarende regio. Daar wil de Vlaamse Regering dus iets aan doen en voorzien ze een werkingsbudget van 5 miljoen euro om het aantal elektrische wagens tegen 2020 op te krikken naar meer dan 60.000 auto’s!

Met zo’n stevige toename beperkt Vlaanderen niet enkel de uitstoot van fijn stof en andere schadelijke uitlaatgassen, ook vergroenen we het wagenpark dat hier voornamelijk uit diesels bestaat. In de komende vijf jaar moeten er 5.000 laadpalen bijkomen waarvoor er gekeken wordt naar de distributienetbeheerders en private leveranciers die de eindgebruiker een marktconforme prijs zullen aanrekenen. Om het kostenplaatje hiervan toch beperkt te houden zal je met één kaart bij alle nieuwe laadpalen terecht kunnen, een slimme zet van de Minster Turtelboom!

Daarnaast wil onze gewestregering ook een premie geven aan wie een elektrische/emissievrije wagen koopt gezien de stevige meerprijs die er nu nog steeds is. Enkel geldig voor privépersonen en slechts éénmaal beschikbaar, goed nadenken dus welke EV het gaat worden! De premie start in 2016 bij €5.000 en zakt elk jaar tot €2.000 in 2019 met de logische gedachte dat het prijsverschil van de elektrische bolides ook gaat afnemen na verloop van tijd. Supergoedkoop die Tesla Model S of BMW i3 gaan bestellen zit er ook niet in, de cataloguswaarde mag maximaal €31.000 bedragen voor de grootste bonus te verzilveren..

Of Vlaanderen nu massaal aan de stekker gaat is nog af te wachten, toch is het goed dat de overheid een dergelijke milieubewuste keuze financieel wil ondersteunen. Of ook plug-in hybrides, CNG of waterstofwagens hiervan zullen profiteren is nog niet geweten.

Elektrische wagens in Belgie: BMW i3, Citroën C-Zero, Ford Focus Electric, Kia Soul EV, Mercedes B-Klasse Elektric Drive, Mitsubishi i-MiEV, Nissan e-NV200, Nissan Leaf, Peugeot iOn, Renault Kangoo ZE, Renault Twizy, Renault Zoé, Smart Electric Drive, Volkswagen e-Golf, Volkswagen e-Up!

Deel dit bericht:

1 reactie op "Vlaamse Regering promoot aankoop elektrische wagens"

  1. Wolf 11-12-2015 om 21:21

    Helaas helaas…ik dacht dat jullie Belgen het bedrog van electrische auto ’s aan jullie voorbij zouden laten gaan. Er is NIETS milieuvriendelijk aan een electrische auto. De accu’s zijn zeer vervuilend (zowel de productie als het demonteren/verwerken bij einde levensduur) en de stroom komt nog steeds uit fossiele bronnen. Electrische auto= bedrog

Reageer

Reactie aan het plaatsen...