Rijtest: BMW i3

Test BMW i3
Niet alleen zijn excentrieke uiterlijk, maar ook zijn prestaties en rijgedrag differentiëren de BMW i3 meteen binnen het compacte elektrische wagenpark.

Deze maand lanceert BMW haar eerste elektrisch productiemodel in de hele geschiedenis van de blauw-witte propellor, de culminatie van vele jaren onderzoek en ontwikkeling. Beginnen met een wit blad papier biedt immers een enorme vrijheid aan designers en ingenieurs, maar vergt net ietsje meer tijd dan een computer de volgende facelift van een bepaald model te laten uittekenen. Nadat in 2007 het startschot gegeven werd voor Project i ging BMW volop experimenteren met de MINI E en BMW ActiveE en werden de behoeften en het potentieel van elektrisch rijden blootgelegd. De belofte was gemaakt, designers en ingenieurs staken de koppen bij elkaar en de vierwieler werd opnieuw uitgevonden. Een voorproefje kregen we op het Autosalon van Frankfurt in 2011, maar nu is alles eindelijk finaal. De BMW i3 oogt dynamisch en futuristisch, biedt op papier cijfers en prestaties om U tegen te zeggen en belooft een typisch agiel BMW rijgedrag. Freude am Fahren, U wel bekend. Klanten zullen nog eventjes moeten nagelbijten, maar wij kregen in avant-première alvast een uitnodiging om de i3 in en rond Amsterdam aan de tand te voelen. Natuurlijk niet vanwege de walletjes of de vele coffeeshops om ons perslui op onethische wijze te beïnvloeden, maar omdat het een van de zogenaamde Megacities is die het ideale speelveld en doelpubliek vormen voor de eerste geëlektrificeerde BMW. Dat Amsterdam binnenkort al meer laadpalen heeft dan België in zijn totaliteit, is natuurlijk mooi meegenomen.

Test BMW i3

Test BMW i3Test BMW i3

Al is Amsterdam lang niet de enige Megacity waar BMW de i3 in de toekomst kan slijten. Londen, Parijs, New York, Peking, het lijstje zal met de toenemende verstedelijking alleen maar groter worden. Mensen gaan dichter bij elkaar en dichter bij de werkplek wonen, wat natuurlijk perfect binnen het plaatje van de i3 past. Maar hoeveel mensen en auto’s er ook moge zijn, met de BMW i3 zal je er nog steeds bovenuit springen. Niet vanwege zijn voor de stad handige buitenafmetingen van net geen 4 meter lang en 1,78 meter breed, maar omdat hij er net ietsje anders uitziet dan we dagdagelijks gewoon zijn. Er zijn al duidelijk lovers en haters gesignaleerd, maar we vermoeden dat die tweede groep met de tijd wel zal wennen aan het innovatieve design. De BMW i3 ziet eruit als een futuristisch gadget, gewaagd en in zekere zin toch sexy. Zeker als je vergelijkt met pakweg een Nissan Leaf, die het toch moeilijk heeft om met zijn uiterlijk harten sneller te doen slaan. Natuurlijk heeft hij niet de karakteristiek lange motorkap nodig die elke BMW kenmerkt, maar de korte overhangen en relatief lange wielbasis doen alvast een dynamisch rijgedrag vermoeden. In profiel vallen ook de grote glasoppervlakken op en de enorme wielen, die standaard 19-inch groot zijn en optioneel zelfs een maatje groter kunnen. Wel moeten we zelf nog even wennen aan de onderbroken ruitenlijn vanaf het achterste portier. Vooraan vinden we dan weer de karakteristieke nieren, althans zonder openingen gezien de elektromotor niet dezelfde koeling behoeft als een verbrandingsmotor. En we zien ook de kenmerkende “Black Band”, die vanaf de motorkap begint en over het dak uiteindelijk eindigt in de kofferklep, mooi contrasterend met de zes mogelijke exterieurkleuren. Van Frozen Grey tot Solar Orange, er is voor ieder wat wils. U-vormige LED’s zorgen tot slot zowel vooraan als achteraan voor een uniek lichtprofiel.

Test BMW i3

Test BMW i3Test BMW i3

Gezien het passagierscompartiment volledig werd opgebouwd uit carbon, een bijzonder stijf materiaal, was er geen noodzaak aan een B-stijl en maakte BMW gebruik van handige Coach Doors die de toegang tot het interieur praktischer maken. Meteen valt op hoeveel ruimte er in de kleine i3 is, zeker gezien de compacte buitenafmetingen. Er is plaats voor vier personen en zelfs met twee NBA-spelers op de eerste rij kunnen de achterste passagiers hun benen kwijt, grotendeels verklaard door de extreem dunne lichtgewicht stoelen. Voorin wordt dan nog eens extra ruimte gecreëerd door het ontbreken van de traditionele versnelingspook, zodat vrouwen hun handtas net naast hun voeten kwijt kunnen. In de koffer is plaats voor 200 liter of met de zetels plat zelfs voor 1.100 liter bagage, naast een klein compartiment voorin. Verder valt natuurlijk ook het 10,2-inch Control Display op, dat op het eerste zicht lijkt te zweven boven het dashboard. Het instrumentenpaneel is ook digitaal, maar zou een net ietsje breder display mogen huisvesten. De zwarte band erboven wordt weliswaar deels gebruikt voor de indicatie van knipperlichten en aan te duiden of de lichten al dan niet ingeschakeld zijn. De iDrive is gekend terrein en heeft een schrijfmogelijkheid. Maar wat bovenal nog het meeste opvalt binnenin de BMW i3, is de materiaalkeuze. Er werd bewust geopteerd voor een hele hoop natuurlijke en hernieuwbare materialen: natuurlijk behandeld leder, hout en wol. Wij waren vooral fan van het Eucalyptus hout in de Lodge uitvoering, terwijl ook de Atelier, Loft en Suite varianten hun eigen merites hebben.

Test BMW i3

Test BMW i3Test BMW i3

Al is het even wennen aan de positie van de startknop, eens je hem gevonden hebt, staat de elektrische aandrijflijn meteen paraat. En al is een elektromotor niets nieuws, dat deze maar liefst 170 pk en 250 Nm levert, is meteen onderscheidend. De Nissan Leaf beschikt ter vergelijking over 109 pk en de Renault Zoë over slechts 88 pk. Wetende dat die dan nog respectievelijk 1.945 en 1.468 kilogram wegen tegenover slechts 1.270 kilogram (EU – 1.195 kg volgens DIN-normen) bij de i3, dan hoef je geen Einstein te zijn om te weten dat de i3 een stuk sneller is. De achterin gepositioneerde motor gaat door tot maximum 11.400 toeren en laat de i3 naar 100 km/u zoeven in slechts 7,2 seconden. Wees gerust, menig Nederlander was onder de indruk! De lineaire versnelling zet ononderbroken verder tot 150 km/u, meer dan genoeg voor een kleine stadswagen. Belangrijker zijn nog de hernemingen, die dankzij het ruime koppel aan elke snelheid opmerkelijk vlot aanvoelen. Al is de gasrespons natuurlijk het meest direct met de Driving Experience Control in Comfort, terwijl de ECO PRO en ECO PRO+ het verbruik wat trachten te beperken. Een SPORT of SPORT+ modus past hier natuurlijk niet binnen het plaatje.

Test BMW i3

Test BMW i3Test BMW i3

Sportieve BMW-prestaties zijn dus duidelijk een check-in-the-box, maar hoe zit het met de autonomie? Gemiddeld zou de elektromotor zo’n 0,13 kWh per kilometer verbruiken, al moeten wij nog even wennen aan de verbruiksaanduiding in kWh/kilometer of kWh per 100 kilometer. Gegeven de capaciteit van de lithium-ion batterijen, die onder de wagen gemonteerd zijn, bestaan uit 8 modulen en zo’n 230 kilogram wegen, zou je tussen de 130 en 160 kilometer ver moeten geraken. Wij deden in de buurt van Amsterdam zo’n 110 kilometer en hadden nog 10 kilometer over, maar deden dit natuurlijk niet echt met een ECO mindset. We moesten nu eenmaal controleren of de i3 het logo waard was… Ons gevoel is dat 140 kilometer met een normale rijstijl absoluut mogelijk moet zijn, zeker in ECO PRO of ECO PRO+. Maak je bovendien geen zorgen over de levensduur van de baterijen, want BMW geeft klanten een batterijgarantie die acht jaar of 100.000 kilometer geldig is. Opladen doe je tot slot aan een regulier stopcontact, met behulp van de Wallbox (30% sneller – volledig opladen in 6 uur tijd) of aan een publiek laadstation. Gezien de vele laadpalen rond Amsterdam testten wij eens de laatste optie, dewelke verrassend vlot ging. Kabel uit de koffer voorin nemen, de (nogal grote) ‘tankklep’ openen, inpluggen en badgen met een elektrische laadkaart. Hoewel je beter af en toe ook eens een dergelijke normale laadbeurt uitvoert, ben je met een snellader in 30 minuten alweer goed voor 80% van de batterijcapaciteit. Heb je toch meer nodig, dan kan je nog steeds opteren voor de tweecilinder range-extender, die de autonomie uitbreidt tot zo’n 300 kilometer. Al toont onderzoek aan dat genomen de gemiddelde afgelegde afstand over de bevolking de wagen slechts 3 keer per week zou moeten opgeladen worden en bovendien maakt de range extender de wagen een dikke 120 kilogram zwaarder. Laat gewicht nu net een vijand zijn van prestaties, autonomie en rijgedrag.

Test BMW i3

Test BMW i3Test BMW i3

Gezien we hier nog steeds spreken van een BMW is dat laatste natuurlijk hoogst belangrijk. Kan je je een beetje amuseren aan het stuur van de i3? Wel, het tweespaaks stuur ligt alvast goed in de hand en de bekrachtiging lijkt ideaal voor een elektrische wagen als deze. Niet te zwaar, niet te licht en geen dode zones. Van koppelstuur heb je bovendien onmogelijk last gezien de i3 mooi op de achterwielen wordt aangedreven, al gaat de wagen wel ondersturen op de limiet. Deels te wijten aan de smalle bandjes, die slechts 15,5 cm breed zijn om de wrijving te verminderen. Anderzijds een veilige afstelling, want driften in een i3 is natuurlijk uit den boze. Gezien de 50:50 gewichtsverdeling en het lage zwaartepunt is de i3 verder best een leuk wagentje. De ophanging neigt bovendien eerder naar de stugge kant zodat bochten verteerd worden zonder nadrukkelijk overhellen. Het blijft natuurlijk een elektrische wagen en de verschillen met pakweg een 1-Reeks of 3-Reeks zijn vanzelfsprekend voelbaar, maar de i3 lost de verwachtingen in. Het is wel even wennen aan het remmend vermogen bij het gassen van het los en het feit dat de i3 geen kruipmodus heeft, maar dat is slechts tijdsgebonden. De i3 heeft tot slot een kleine draaicirkel van slechts 9,86 meter, wat uiterst handig is bij het manoeuvreren  in de stad.

Test BMW i3

Test BMW i3Test BMW i3

We zouden nog even kunnen doorgaan over de integratie van de i3 met Apps voor iPhone en Android, maar daar gaan we wel eens dieper op in wanneer we de i3 iets langer meekrijgen. Ook de 360° ELECTRIC strategie kunnen we dan eens nader aanraken. Nu zouden we graag afsluiten met de prijs van de i3, die natuurlijk ook geen koopje is. Minstens 35.500 euro moet je neerleggen, al wordt de prijs wel gerechtvaardigd door eerst en vooral dat het een elektrisch voertuig is, nog steeds een BMW is en de afwerking duidelijk een stuk hoger ligt dan bij de concurrenten. LED-dagrijlichten en LED-achterlichten, aicronditioning, Park Distance Control, 19-inch velgen, zijn bovendien standaard, al zijn er natuurlijk nog een hoop dure opties. Natuurlijk heeft elektrisch rijden zo zijn fiscale voordelen en kost elektriciteit nog iets minder dan diesel. Rekening houdend met een prijs van 0,25 euro per kWh, betaal je ongeveer 3,25 euro per 100 kilometer versus ongeveer het dubbele met een zuinige dieselwagen. In de stad loopt het verschil natuurlijk nog op in het voordeel van de i3. Heb je toch nog wat range-anxiety, dan is er de i3 met range-extender vanaf €39.990.

Test BMW i3 iPhoneTest BMW i3 iPhone

Conclusie

De BMW i3 heeft het misschien wel in zich om elektrisch rijden eindelijk sexy te maken. Het uiterlijk is gedurfd, de aandrijflijn is sportief en ook met zijn rijgedrag differentieert de i3 zich van de concurrentie. Binnenin is er bovendien veel ruimte en de afwerking maakt indruk. Mits de juiste mindset lijkt de autonomie haalbaar. BMW nam het elektrische vraagstuk holistisch aan en hield rekening met de productiewijze, de materialen, de lichtgewicht constructie, BMW-prestaties, rijgedrag en de juiste service-omkadering. De relatief hoge prijs en de in België nog steeds wat achterhinkende infrastructuur lijken de enige te overwinnen drempels, maar voor de rest zit alles snor!

Test BMW i3

Overzicht

+ gedurfd uiterlijk
+ prestaties
+ wendbaar
+ holistische aanpak

– Onderstuur
– Prijzen en optiepolitiek

Test BMW i3

Tekst & Foto’s: Tim De Baets

Deel dit bericht:

4 reacties op "Rijtest: BMW i3"

 1. claeys 13-11-2013 om 20:16

  Het artikel lijkt zeer belovend en positief. BMW zou het model ook niet durven uitbrengen moest het anders zijn. Persoonlijk zou ik toch wat los willen gassen en behoort de moderne BMW-remake van audi’s hyperlelijke a2 nog tot de minpuntjes, dit louter op vlak van uiterlijk dan.

 2. ixke 14-11-2013 om 15:02

  “De BMW i3 heeft het misschien wel in zich om elektrisch rijden eindelijk sexy te maken. Het uiterlijk is gedurfd” … really ?
  Spijts het evidente zwaar marketinggeweld dat BMW inzet (en waarvoor nogal wat journalisten schijnen te vallen) vind ik het een lelijke eend blijven …
  “maar wij kregen in avant-première alvast een uitnodiging om de i3 in en rond Amsterdam aan de tand te voelen … Wees gerust, menig Nederlander was onder de indruk! De lineaire versnelling zet ononderbroken verder tot 150 km/u”
  Ik kan mij best inbeelden dat ze onder de indruk zijn, vooral als je weet dat sinds 1 september 2012 op de snelwegen in Nederland de algemene maximumsnelheid geldt van 130 kilometer per uur ( http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wegen/vraag-en-antwoord/wat-is-de-maximumsnelheid-voor-het-wegverkeer.html ). Heeft de auteur van dit artikel dan ‘speciale rechten’ of zo ? 😉

  • TDB 15-11-2013 om 19:02

   BMW, Audi, Mercedes, Porsche, ..-rijders hebben toch altijd speciale rechten?;) 

   Just kidding!

 3. ixke 15-11-2013 om 19:08

  Dorie, dat was ik bijna vergeten …. na al die jaren in NO-Brazilië te wonen … hier zie je amper 1 beamer, merc, porsche of audi per maand … sorry dat mij dit ontgaan is ;-))))

Reageer

Reactie aan het plaatsen...