Rijtest & Video: Audi A5 Sportback 2.0 TDI S-Line

Audi A5 Sportback Rijtest
Audi weet als geen ander niches op te vullen, wie vijf deuren nodig heeft maar toch stijlvol wil zijn kan nu kiezen voor de A5 Sportback.

Volgens Audi is de A5 Sportback zo “Elegant als een Coupé, comfortabel als een limousine en veelzijdig als een Avant.” Een marketingpraatje die we hoogst waarschijnlijk met een korreltje zout moeten nemen. Elegant is de A5 Sportback in ieder geval wel, de twee extra deuren die voor de A5 Sportback nodig waren hebben de wagen zeker niet minder elegant gemaakt. Akkoord, de A5 Coupé staat nog steeds een trapje hoger dan de A5 Sportback, maar Audi is er wel in geslaagd om de extra deuren toe te voegen zonder afbreuk te doen aan het originele lijnenspel van designer Walter Da Silva.

Audi A5 Sportback Rijtest Exterieur

De slanke maar tegelijk imposante neus kennen we van de A5 Coupé en Cabrio, met sierlijk gevormde LED dagrijlichten, een single frame grille en mooi gepositioneerde ventilatiemonden. Pas als we in profiel kijken merken we de twee extra deuren en de gelijkenis met de Audi A4 op, de A5 Sportback deelt namelijk zijn platform met de A4, de aflopende daklijn maakt het geheel echter nog smakelijker. Ook achteraan vinden we dezelfde ingetogen sierlijkheid met knappe LED achterlichten en een subtiele kofferspoiler terug.

Audi A5 Sportback Rijtest Exterieur voorkant

De A5 Sportback waar we mee reden was uitgerust met een S-Line pakket. In plaats van de standaard 17″ velgen beschik je dan over 18″, daarnaast staat de wagen iets lager bij de grond en beschikt hij in het S-Line pakket standaard over sportstoelen. Door deze aanpassingen is de A5 Sportback weliswaar niet meer zo comfortabel als een limousine zoals Audi ons wou doen geloven. Ook het stuur is in de S-Line uitvoering erg zwaar en dat past niet echt bij een onsportieve 143 pk sterke 2.0 TDI die gekoppeld is aan een Multitronic automaat.

Audi A5 Sportback Rijtest S-Line

Het S-Line pakket leek ons dan ook een jammerlijke keuze van de invoerder, het rijgedrag van de A5 Sportback met S-Line pakket zit namelijk nogal stuck in the middle. De ophanging, 18″ velgen en sporstoelen lijken de noodzaak te hebben elke put in de weg naar je ruggenmerg door te seinen en je hebt als bestuurder erg veel werk om de oneffenheden in het wegdek met het stuur te counteren. Wie graag een comfortabele A5 Sportback wil laat het S-Line pakket ter waarde van 4.000 euro dus maar beter links liggen. Zeker omdat de Multitronic door zijn traploze transmissie net het gevoel van rust en comfort opwekt.

Audi A5 Sportback Rijtest S-Line

Het S-Line pakket volledig afschieten lijkt ons dan ook weer een stap te ver, ga je namelijk wat sneller de bocht om dan merken we wel een erg goede wegligging en dito weggedrag op dat in combinatie met het zware stuur en de nauw aansluitende sportstoelen de bestuurder het gevoel kan geven dat hij in een sportwagen zit. Jammer genoeg is 143 pk onvoldoende om die sportieve rijeigenschappen ook in sportieve prestaties om te zetten. We zouden dan ook minstens opteren voor de 2.0 TDI met 163 of 170 pk, net omdat die wat meer schwung in het geheel kan brengen. Zuinig is de 2.0 TDI in ieder geval wel, Audi geeft zelf 6 liter per 100 kilometer op, wij verbruikten tijdens onze test gemiddeld 7 liter per 100 kilometer.

Audi A5 Sportback Rijtest Rijdend

De Audi A5 Sportback kan met een hele resem motoren uitgerust worden, bij de dieselmotoren is de door ons geteste 2.0 TDI met 143 of het fiscaal vriendelijke 136 pk de instapper. Deze wordt enkel gekoppeld aan een Multitronic automaat. Verder is er de 2.0 TDI die we van de Golf GTD kennen met 163 of 170 pk die standaard gekoppeld wordt aan een manuele zesbak. In het dieselgamma vinden we nog twee V6-motoren: een 2.7 TDI met 163 of 190 pk en 400 Nm koppel en een 3.0 TDI met 240 pk en 500 Nm koppel. Wie de A5 Sportback liever met een benzinemotor uitgerust wil zien kan kiezen voor een 1.8 TFSI met 160 pk of een 2.0 TFSI met 180 of 211 pk. Absolute topmotoren zijn de 3.2 V6 FSI met 265 pk en de 3.0 V6 TFSI met 333 pk uit de S-uitvoering.

Audi A5 Sportback Rijtest Interieur

Om terug te vallen op het marketingpraatje van Audi moeten we het nu over de veelzijdigheid van deze A5 Sportback hebben. Die zou namelijk zo veelzijdig als een Avant moeten zijn. Dat we dat met een korreltje zout moeten nemen is wel erg duidelijk. De kofferruimte is weliswaar makkelijk bereikbaar via een wijd openzwaaiende kofferklep, maar standaard 500 liter bagageruimte komt niet in de buurt van een A4 Avant. Ook als je de achterbank neerklapt blijft zo’n 1.000 liter de limiet. Op de achterbank kan je maar twee personen kwijt die, gezien de aflopende daklijn, niet groter mogen zijn dan 1m80. Ook het zicht naar achter en rondom blijft beperkt, veelzijdiger dan een A4 Avant is de A5 Sportback dus zeker niet. De A5 Sportback is dan weer wel een volwaardig alternatief voor wie plaats te kort komt in de A5 Coupé.

Audi A5 Sportback Rijtest Exterieur koffer

Het interieur van de A5 Sportback is erg degelijk en de positionering van de bedieningsknoppen is erg logisch. Het MMI-systeem, het multimediasysteem van Audi, zit verzonken in de middenconsole en is erg goed afleesbaar. Het systeem wordt bediend met een handige draaiknop onder de versnellingspook en omvat naast een erg goed GPS-systeem met 3D-kaarten ook radio, CD en de mogelijkheid om SD-kaarten te lezen.

Audi A5 Sportback Rijtest Interieur

Je hebt al een A5 Sportback 1.8 TFSI vanaf 33.500 euro maar Audi zou Audi niet zijn als ook de optielijst een flinke hap in het budget zou nemen. De door ons geteste A5 Sportback 2.0 TDI met S-Line pakket kost dan ook 48.664 euro. Daarbij mag je het S-Line pakket ter waarde van 4.000 euro gerust van de optielijst schrappen omdat deze gekoppeld aan een 2.0 TDI meer rugklachten dan rijplezier zal opleveren. Belangrijke optieprijzen zijn de Xenon Plus koplampen (1.161 euro), Airco met 3 zones (677 euro) en het pack “Intenso Plus” met metaalkleur, parkeersensoren, cruise-control, alarm en GPS voor 3.800 euro. Opmerkenswaardig is dat de 2.0 TDI met 163 of 170 pk gekoppeld aan een handbak evenveel kost als een 2.0 TDI met 136 of 143 pk gekoppeld aan een Multitronic automaat.

Audi A5 Sportback Rijtest Exterieur

Als conclusie stellen we dat de A5 Sportback net als de A5 Coupé een mooie verschijning is die we maar al te graag op onze wegen verwelkomen. Hij is met het S-Line pakket weliswaar niet zo comfortabel als een limousine, volgens andere tests is hij dat zonder echter wel. Verwacht daarnaast niet dat je met de A5 Sportback plots over de functionaliteiten van een A4 Avant zal beschikken, maar de A5 Sportback lijkt ons wel de ideale keuze voor wie de A5 Coupé net niet genoeg plaats biedt.

Audi A5 Sportback Rijtest Rijdend

Overzicht
+ Looks
+ Ruim motorenpallet
+ Afwerkingskwaliteit

– Oncomfortabel met S-Line pakket
– Hoofdruimte achterin

Audi A5 Sportback Rijtest Rijdend

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: Audi A5 Sportback 2.0 TDI S-Line"

 1. Kristof 06-03-2010 om 16:09

  Mooi filmpje, al is het hier en daar letterlijk wat in de tekst staat (misschien moet ik niet beide bekijken/lezen ;-))

  Over de wagen: zeer mooi, met een ruime koffer. Maar de marketingpraatjes van Audi zijn inderdaad niet altijd even interessant. Even goed als, en even goed als … Dit is zeker niet de ideale auto, maar wel eentje voor de sportieve jongeling met geld (al denk ik dat die wel voor de gewone A5 zal kiezen).
  Wat mossel noch vis, maar toch een prachtige wagen !

 2. PJS 06-03-2010 om 16:12

  @Kristof; Zie de tekst als een aanvulling voor het filmpje, of voor wie het filmpje niet wil bekijken 😉

 3. Frank 07-03-2010 om 22:26

  Knappe wagen, knappe test!

  Ik dacht dat je het S-Line pakket ook zonder sportophanging kon krijgen, misschien is dat in dit geval interessanter.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...