MercedesGP F1
Het was al langer bekend dat Mercedes wou investeren in het Formule 1 team van Ross Brawn, maar nu is bekend geraakt dat Mercedes het volledige team opkoopt.

Buiten de naamsverandering zal er niet veel veranderen aan de organisatie. Ross Brawn blijft teambaas en het volledige team krijgt versterking van de Mercedes High Performance Engine divisie. Ook de wagenkleur zal veranderen van wit-fluogroen naar grijs, want Mercedes rijdt steeds in silver arrows. McLaren, de vroegere F1-lieveling van Mercedes zal dus op zoek moeten naar een nieuwe kleur. Mercedes en McLaren hebben trouwens samen een plan opgesteld zodat de Mercedes-aandelen (40%)  terugvloeien naar McLaren, zodoende het team volledig onafhankelijk zijn eigen koers kan varen. Dit is volgens Ron Dennis – CEO van McLaren – broodnodig omdat ze bij McLaren zich meer en meer gaan integreren op de markt van supercars, met de P11 als eerste nieuwkomer. In de vorige samenwerking tussen Mercedes-McLaren konden ze niet volledig profiteren van de technologische kennis die werd opgedaan in de F1. Eveneens werd een motordeal gesloten tussen de twee bedrijven, zo is McLaren tot 2015 zeker van de krachtbron van Mercedes. Zoals vorig jaar gebleken is het Mercedesblok het beste motorblok, wat we kunnen afleiden uit de prestatiegegevens van wagens met een Mercedes-motor.

Over het toekomstig rijdersduo is er nog niets bekend, volgens Daimlertopman Dieter Zetsche is dit nu niet het juiste moment. Eerstdaags zal het team kijken wat mogelijk is en de desbetreffende managers contacteren. Rubens Barrichello zal er zeker niet meer bijzijn, want hij ligt al onder contract bij RedBull.

Het Mercedesconcern neemt officieel 45,1% van de aandelen van BrawnGP over, een Arabisch investeringsvehikel neemt 30% voor hun rekening. Niet toevallig is hetzelfde concern hoofdaandeelhouder van Mercedes. Alvast een goede boekhoudkundige truc, want in het Midden Oosten zit veel geld, voornamelijk zelfs oliegeld. Qua vicieuze cirkel kan dat wel tellen. De overige 24,9% blijft in handen van Ross Brawn en zijn managementsteam.

In een ver verleden had Mercedes ook een eigen fabrieksteam, maar in 1955 stopte dat team na een ongeluk. Sinds geruime tijd was Mercedes een succesvolle partner van McLaren, zo werd het meermaals wereldkampioen met Mika Häkkinen, Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen. De befaamde SLR is trouwens een voorbeeld van het goede huwelijk tussen beide teams.

Of ze bij MercedesGP ook terug direct de dubbele overwinning behalen, is nog af te wachten. Na vandaag is er alleszins alweer een extra aflevering aan de soap toegevoegd die begon toen BAR-Honda zijn team wou verkopen maar geen overnemer vonden. Je ziet hoe snel het kan gaan in de F1!