Teaser: Lamborghini Twin Turbo Hybrid V8 LMDh (2022)Lamborghini werkt aan een nieuwe V8 Twin Turbo Hybrid krachtbron voor een nieuwe Le Mans (LMDh) racewagen … én de Huracan opvolger.

Momenteel doet Lamborghini het met de 4.0-liter V8 (Urus), 5.2-liter V10 (Huracan) en 6.5-liter V12 (Aventador) benzinemotoren. Die laatste twee doen het zowaar zonder drukvoeding (turbo’s) wat anno 2022 enigszins ongewoon is. Ondermeer door de torenhoge CO2 uitstoot en dito verbruik. Zowel de opvolger voor de Aventador als Huracan zal daar verandering in brengen met enige ondersteuning van een elektromotor.

Ook voor hun Super Trofeo GT2 en GT3 Squadra Corse racewagens zullen ze een gloednieuwe krachtbron ontwikkelen. Dat wordt een Twin Turbo Hybrid V8 met een systeemvermogen van 681 pk, gekoppeld aan een 7-traps Xtrac versnellingsbak. De specialisten van Bosch, Williams Advanced Engineering, Ligier Automotive en HP Composites steken tevens hun kennis/kunnen in deze nieuwe krachtbron.

Lamborghini heeft heel wat plannen met de nieuwe Twin Turbo Hybrid V8, dit zowel voor hun racewagens, straatwagens én een nieuwe LMDh hypercar. De flamboyante Italianen uit Sant’Agata Bolognese gaan namelijk deelnemen aan het WEC kampioenschap (lees: Le Mans) in 2024. Ook zullen ze aantreden in de Amerikaanse evenknie, de IMSA WeatherTech SportsCar Championship (Grand Touring Prototype, GTP klasse).

De nieuwe Lamborghini LMDh racewagen weegt slechts 1.030 kg (waarvan 180 kg voor de V8), is maximaal 2 meter breed en is 5,1 meter lang. De topsnelheid moet rond de 340 km/u liggen.