Nooit stilstaan voor een groen licht? Vervang tijdig je accu!Of het nu gaat om je dagelijkse rit van thuis naar het werk of om een vakantie: ongewenst stilstaan langs de weg wil niemand. Toch stranden heel wat reizigers dagelijks onderweg omdat de accu van hun voertuig het heeft begeven. In de meeste gevallen zag men dit plotselinge mankement niet aankomen. Het regelmatig controleren van de accu kan dergelijke problemen in veel gevallen voorkomen. De kwaliteit van een accu neemt namelijk geleidelijk af, maar wanneer de beschikbare capaciteit onder een bepaald niveau duikt, is het ineens over met de werking ervan. Signaleer je een probleem met de accu, dan is het tijd om een nieuwe aan te schaffen.

Gebruiksduur van een accu

Over de gebruiksduur van een accu worden heel wat vragen gesteld. Een standaard antwoord valt er niet op te geven, aangezien de gebruiksduur sterk afhankelijk is van de wijze waarop je het voertuig gebruikt. Iemand die veel korte ritjes maakt, zal sneller aan een nieuwe accu toe zijn dan iemand die regelmatig verder rijdt. Tijdens zo’n lange rit heeft de accu namelijk beter de tijd om zich weer goed op te laden. Ook het leegtrekken van de accu door bijvoorbeeld verlichting te laten branden wanneer de motor al uitgeschakeld is, heeft een negatieve invloed op de gebruiksduur van een accu.

Zelfs wanneer twee buren identieke nieuwe voertuigen met exacte hetzelfde type accu erin zouden aanschaffen, is het goed mogelijk dat de een al na twee jaar de accu moet vervangen. Dit terwijl bij de ander pas na drie vier jaar aan de orde is. Tegenwoordig kun je een accu voor alle voertuigen op wielen eenvoudig online bestellen en vervolgens zelf vervangen. Het oude exemplaar kun je inleveren bij een verzamelpunt voor chemisch afval. Vanaf daar wordt het apparaat op milieuvriendelijke wijze gerecycled.

Adviezen

Op basis van het bovenstaande kunnen we al concluderen dat het goed is voor de gebruiksduur van een accu om regelmatig wat langere ritten te maken. Lukt dit niet goed, zorg er dan voor dat je tijdens korte ritten zo min mogelijk capaciteit van de accu benut. Je doet dit in een auto onder meer door extra belastende systemen als stoelverwarming en ruitverwarming niet in te schakelen. In veel gevallen hebben dergelijke voorzieningen sowieso geen nut als je slechts enkele minuten in het voertuig zit. Het opwarmen zal dan immers in de meeste gevallen langer duren dan de tijd die je in het voertuig doorbrengt.

Voor elk type voertuig geldt dat het verstandig is om de accu regelmatig te controleren op eventuele roestvorming. Je kunt die roest zelf verwijderen, door de accupolen los te koppelen van de auto en ze vervolgens te reinigen. Dit met een papje van twee eetlepels zuiveringszout en één eetlepel water. Na afloop smeer je de accupolen in met wat vaseline om nieuwe roestvorming te voorkomen.

De juiste accu

Zorg er bij vervanging altijd voor dat je exact het juiste type accu aanschaft. Zo kun je weer vele veilig kilometers maken!