Vlaamse regering verplicht aankoop elektrische wagens vanaf 2029!Als deel van een groter klimaatplan met het oog op minder CO2 uitstoot mogen er vanaf 2029 enkel nog elektrische wagens (nieuw) verkocht worden in Vlaanderen.

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan moeten we allemaal minder CO2 uitstoten. In het nieuwe Vlaamse klimaatplan staan daarvoor diverse concrete maatregelen. Voor de autosector wordt het een verbod op de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor (benzine, diesel, CNG, LPG en plug-in hybrides). Vanaf 2029 zullen we dus enkel nog zuiver elektrische wagens (op batterij of waterstof) kunnen kopen…

Naast de actuele leveringsproblemen zijn er wel nog heel wat hordes te nemen om die ingrijpende maatregelen goed te laten verlopen. Zo zou het aanbod inzake betaalbare EV’s wel nog mogen groeien net zoals een adequate laadinfrastructuur en de nodige regelgeving. Volgens onze beleidsmakers zal de aankoopprijs van een nieuwe elektrische wagen tegen 2029 ook op het niveau belanden van een benzine/diesel.

Met diverse graadmeters inzake prijs/beschikbaarheid wordt de haalbaarheid van de maatregeling wel afgetoetst aan de realiteit. Vlaanderen is trouwens bovengemiddeld ambitieus met hun eigen klimaatplan. De Europese Unie heeft pas tegen 2035 een verplichte push richting elektrische wagens in gedachten…

In tegenstelling tot eerdere geruchten/voorstellen/berichtgeving blijven tweedehandswagens buiten schot. Die zal je in Vlaanderen dus nog steeds kunnen inschrijven met een verbrandingsmotor. Op termijn zal die uitzondering verdwijnen eens er voldoende aanbod is aan jonge EV tweedehandswagens. Daarvoor wordt er vooral naar de zakelijke markt gekeken. Daar krijgen vanaf 2026 enkel nog zuiver elektrische wagens de nodige fiscale voordelen!