Digitale radio (DAB+) verplicht in nieuwe auto’s (2020)Stilaan nemen we afscheid van de FM radioband, ook in onze auto’s.

De in 1933 uitgevonden FM radioband is intussen volledig verzadigd qua frequenties, tegelijk kan de audiokwaliteit een pak beter anno 2020. Dus werd DAB (Digital Audio Broadcasting, digitale radio in de volksmond) uitgevonden en tegen 2022 zou deze (als DAB+) in België FM volledig gaan vervangen.

Omdat die switch ook invloed heeft op je auto (meer specifiek voor de radiocommunicatie) heeft de Europese Unie de aanwezigheid van een DAB+ speler verplicht in nieuwe auto’s vanaf 21/12/2020. Of je die upgrade gratis krijgt of de wagen gewoon duurder zal worden is merkafhankelijk.

Begin 2020 was reeds 60% van de nieuwe auto’s standaard voorzien van een DAB+ ontvanger in België, bij ongeveer 30% van de verkoop kwam hij via de optielijst. Voor nieuwe auto’s lijkt er dus niet echt een probleem, of de bestaanden automobilisten in de problemen zullen komen als hun FM radio stilvalt moet de toekomst uitwijzen.