Video: Ian Callum herinterpreteert Jaguar Mark 2

jag-mark2-callum-headerSinds 2000 heeft Ian Callum ongeveer elke Jaguar van het passend design voorzien. Nu tekent hij een eigen versie van de legendarische Jaguar Mark 2.

In plaats van een nieuwe XJ te ontwerpen, heeft Ian Callum deze keer iets anders in petto. Hij heeft de geschiedenisboeken opengeslagen en is helemaal old-school gegaan. Een heropfrissing van het Mark 2 design in combinatie met de huidige technologie levert dit indrukwekkend staaltje kunst op.

De wagen zelf is niet gebouwd door Jaguar maar door Classic Motor Cars in Shropshire (Engeland), een bedrijfje dat gespecialiseerd is in de herstelling van classic Jaguars. Het project nam 18 intensieve maanden in beslag. De nieuwe Mark 2 beweegt zich voort via een volledig aangepaste 4.3-liter motor die gebaseerd is op die van de XK. De motor is gekoppeld aan een manuele 5-traps versnellingsbak. Callum had blijkbaar niet voldoende aan de originele 4-traps.

De ophanging heeft een dramatische transformatie ondergaan: De veren zijn volledig geüpgraded, de achterveren zijn volledig onafhankelijk en de dempers zijn in alle vier de hoeken volledig verstelbaar. Het gevolg van dit alles is dat de wagen enkele centimeters dichter bij het asfalt komt. Als je hierbij een nieuwe stuurbekrachtiging toevoegt kan je je wel voorstellen dat bochten aansnijden een plezier wordt met de Mark 2.

Als je het exterieur bekijkt, merk je op het eerste zicht maar weinig verschillen met de originele Mark 2. Wanneer je echter wat gerichter zoekt, beginnen de verschillen op te vallen. Callum heeft er een set 17″ multi-spaak wielen onder gezet, die met de chromen afwerking een mooie eyecatcher zijn. Net achter de spatborden zijn functionele lamellen geplaatst die de aerodynamica ten goede zou komen.

De binnenkant is dan weer de ideale fusie tussen verleden en toekomst. Het volledige interieur is afgewerkt in een donkerrood leder met ruit-motief op de zetels. De meters en knopjes zijn overgenomen van de originele Mark 2, zij het met een kleine opfrisbeurt. Wat onmiddellijk in het oog springt is het uitklapbare touchscreen dat zich over de muziek in de wagen ontfermt.

Callum wenst wel te benadrukken dat het gaat over een persoonlijk statement, en niet dat van Jaguar: “De Mark 2 is een prachtige wagen op zich, maar kan best spannender op vlak van vormgeving en prestaties. Terwijl ik de puurheid van de wagen wou behouden, heb ik enkele moderne toetsen toegevoegd. Vereenvoudiging en duidelijkheid was mijn doel” (via: Autoblog)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...