Verkeersagressie neemt jaarlijks toe

vekeersagressie neemt toe
Extreme verkeersagressie is de voorbije vijf jaar verdubbeld. Zo blijkt uit een onderzoek van Touring.

Na het geval met de bosmaaier, besloot Touring toch eens te onderzoeken hoe het nu net zit met de cijfers. Volgens de organisatie zitten we dit jaar al aan 47 gevallen van extreme verkeersagressie, wat op gemiddeld 1 geval per week komt. Let wel op, volgens Touring is het totaal aantal gevallen van verkeersagressie ontelbaar en de officiële cijfers zijn dan ook enkel deze met “slagen en verwondingen” en een bijhorend PV. In één op drie gevallen escaleert het tussen een bestuurder en een fietser en in 90% van de gevallen gaat het om hinder, bijvoorbeeld bij een genegeerde voorrang.

Oorzaken? Volgens verkeerspsycholoog Ludo Kluppels, voelt de bestuurder zich in een cocon waar hij als het ware “onkwetsbaar” is. De derde vinger van links of rechts komt dan ook makkelijker omhoog tijdens files in de auto dan in de wachtrij bij de slager. Verder merkt hij op dat chauffeurs meer en meer frustratie te verduren krijgen op de baan. Eeuwig durende verkeerswerken of ongesynchroniseerde verkeerslichten, ze dragen allebei bij tot nutteloze stress.

verkeersagressie neemt toe

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...