Diesel was nog nooit zo duur

Diesel tank
De maximale dieselprijs aan de pomp stijgt vandaag met 2,1 cent per liter tot een record van 1,48 euro.

De prijsstijging is het gevolg van de hogere dieselprijzen op de petroleummarkt van Rotterdam. De gestegen prijs valt door allerlei factoren te verklaren, zo stijgt de vraag traditioneel aan de vooravond van de winter, maar liggen ook enkele raffinaderijen stil voor een onderhoudsbeurt. De recordprijs voor diesel is opmerkelijk, aangezien de olieprijs niet langer op recordhoogte staat.

Drie andere factoren helpen echter de dieselprijs op te krikken, ten eerste is de euro de jongste maanden flink gedaald tegenover de dollar, wat de prijs van olieproducten in euro doet stijgen. Ten tweede zijn de accijnzen op diesel sinds april gestegen van 18 tot 40 euro per 1.000 liter, als laatste is ook de heffing op strategische olievoorraden licht toegenomen. Alle parameters zitten dus in het nadeel van diesel. De benzineprijs stijgt vandaag trouwens ook met 3,4 cent tot 1,627 euro, maar een recordprijs moeten we hier niet verwachten, omdat de vraag naar benzine traditioneel terugvalt na de zomervakantie. (Via: De Tijd)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...