Officieel: Volkswagen Taigo crossover (2021)De gloednieuwe Volkswagen Taigo wil zowel funky, sportief als toegankelijk zijn met zijn blitse SUV coupé koetswerkvorm.

Volkswagen heeft binnen het segment van de compacte stadswagens de opgefriste Polo in de aanbieding. En gezien de Europese voorliefde voor de SUV is er ook de technisch gerelateerde T-Cross crossover. Die krijgt nu een sportief ogend alternatief. Dergelijke SUV coupé’s zijn vooral in het hogere/duurdere segment terug te vinden, Renault lanceerde recentelijk de Arkana om dit lifestyle segment toegankelijk(er) te maken.

In Brazilië had VW alreeds een soortgelijke Nivus in de aanbieding die in een aangepaste/opgewaardeerde vorm nu richting Europa komt. Beide compact crossover coupés delen overigens nog een familieband, namelijk de designers die zowaar tweelingbroers zijn. José Pavone als Head of Volkswagen Design Center South America en Head of Exterior Design Marco Pavone. Het is maar dat je het weet! De Europese Taigo zal geproduceerd worden in Pamplona (Spanje).

Als SUV coupé kan je natuurlijk niet naast de aflopende daklijn kijken, dit moet bijdragen bij het sportieve en dynamische karakter. Standaard krijg je LED verlichting rondom, optioneel met een doorlopende lichtstrook voor- en/of achteraan.

In dit segment mag het gerust wat kleurrijker. Volkswagen voorziet daarom acht kleuren, een contrasterend zwart dak, Black Style Pack en 16” tot 18” velgen. En ook slimme Matrix LED koplampen en een panoramisch glazen (kantel)dak zijn beschikbaar!

Modern interieur

Binnenin wil de nieuwe Taigo zowel modern als functioneel zijn. Voor dat eerste plaatst Volkswagen standaard een multifunctioneel stuurwiel en digitaal instrumentarium (8” Digital Cockpit). Via de optielijst kan dat oplopen tot 10,25” (Digital Cockpit Pro). Inzake infotainment zijn er maar liefst vier mogelijkheden, gaande van 6,5” Composition tot 9,2” Discover Pro met hedendaagse gadgets/connectiviteit waaronder draadloze Apple CarPlay / Android Auto.

Met een laadvolume van 438 liter moet de Taigo niet onderdoen voor de functionele(re) T-Cross (385 tot 455 liter). Wel zal de hoofdruimte op de achterbank wat minder zijn. Een logisch gevolg van de hippe koetswerkvorm!

De kleinste SUV van Volkswagen komt met drie benzinemotoren, allemaal met voorwielaandrijving. De 1.0-liter TSI driecilinder is er met 95 pk of 110 pk, de 1.5-liter TSI viercilinder met 150 pk. Afhankelijk van de uitvoering krijg je een handgeschakelde versnellingsbak met 5/6 verzetten of 7-traps DSG automaat.

Hedendaagse veiligheid en rijhulp

Op vlak van veiligheid en rijhulpsystemen kan de Volkswagen Taigo terugvallen op ondermeer Front Assist City Emergency Braking, Lane Assist, Travel Assist (adaptieve cruise control + rijstrookassitentie), Park Distance Control / Park Assist en Rear Traffic Alert.

Tegen het najaar zal Volkswagen de Taigo commercialiseren met de Taigo, Life, Style en R-Line uitrustingsniveau’s. Een Belgische vanafprijs werd nog niet vrijgegeven, reken op ongeveer 23.000 euro.