Officieel: Kia Ceed facelift (2021)Kia voorziet de Ceed hatchback, Ceed SW break en sportief gelijnde ProCeed van een deugddoende facelift.

De derde generatie Kia Ceed (codenaam: CD) werd – zonder afkappingsteken – gelanceerd in 2018. Initieel als Ceed hatchback, erna volgde de praktischere Ceed SW breakvariant en de blitse ProCeed shooting brake. En sportieve GT’s plus een fiscaal interessante Ceed Plug-in Hybrid. Nu komt de Koreaanse autobouwer met een update om de C-segmenter de komende jaren interessant te houden. Niet geheel onbelangrijk gezien het Ceed gamma goed is voor 30% van de Europese verkoop.

De vernieuwde Kia Ceed krijgt niet enkel een aangepaste Tiger Nose grille en standaard full LED lichtblokken mee, ook het nieuwe Kia logo kreeg zowel vooraan als achteraan een prominente plaats. Naast hoogglazend zwarte en (satijn)chroom accenten groeien de personalisatiemogelijkheden met extra koetswerkkleuren (Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Grey en Experience Green) en velgen (16” tot 18”).

Binnenin werd de Kia Ceed familie ook stevig gemoderniseerd met een 12,3” digitaal instrumentarium die geflankeerd wordt door een 10,25” infotainmentsysteem. Extra gadgets/comfort krijg je met het JBL Premium Sound System, Smart Key en verwarmde/geventileerde zetels.

Het motorengamma omvat diverse mogelijkheden (100 pk tot 204 pk) met de 1.0-liter T-GDi driecilinder benzine, 1.5-liter T-GDi viercilinder (160 pk, als opvolger voor de 1.4-liter van weleer) en de 1.6-liter CRDi diesel. Al dan niet met 48V mild hybride ondersteuning. Allemaal voorwielaangedreven, qua transmissie heb je keuze tussen de handgeschakelde 6-versnellingsbak of de 7-traps DCT met dubbele koppeling.

De GT topmodellen komen steevast de 1.6-liter T-GDi turbobenzine en DCT7 automaat, goed voor 204 pk en een “aantrekkelijke” soundtrack. De Ceed Plug-in Hybrid uitvoeringen rekenen op de atmosferische 1.6-liter GDi benzinemotor, elektromotor en 8,9 kWh batterijpack. Goed voor 141 pk / 265 Nm, een beperkt verbruik en een elektrische autonomie van 57 km (WLTP).

De Kia Ceed facelift productie start deze zomer in de fabriek van Zilina (Slowakije). Kort nadien zullen ze hun opwachting maken bij de Belgische verdelers. Momenteel zijn er nog geen prijzen beschikbaar. De technisch gerelateerde Kia XCeed crossover krijgt volgend jaar een soortgelijke update.