Vlaamse Overheid schrapt fiscale voordelen CNG en plug-in hybrides (2021)Enkel zuiver elektrische wagens krijgen een vrijstelling inzake inschrijvingstaks en de jaarlijkse verkeersbelasting (BIV).

Met het oog op een “eerlijkere fiscaliteit” herziet de Vlaamse Overheid vanaf 1 januari 2021 haar verkeersbelastingen en inschrijvingstaks. Dit uiteraard enkel voor nieuw ingeschreven auto’s. Inzake leasingwagens of tweedehandswagens blijft alles bij het oude (lees: met de nodige fiscale stimulans), dat is namelijk federale materie.

Grootste nieuwigheid zit hem in het gebruik van de WLTP testresultaten (meer specifiek de CO2 uitstoot) die meer rekening zouden moeten houden met de reële rijomstandigheden en met de uitrustingsopties van een bepaald voertuig. Afhankelijk van het model kan dit 100 euro goedkoper of duurder uitvallen, volgens Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zal dat in verhouding 70%-30% zijn.

Desondanks we allemaal moeite moeten doen om zuiniger en milieuvriendelijker te rijden worden de gunstmaatregelen van CNG wagens (aardgas) en plug-in hybrides (PHEV) afgeschaft. Tot 31/12/20 geniet je hier nog van een vrijstelling inzake verkeersbelastingen en inschrijvingstaksen. Dit voordeel is vanaf 01/01/21 enkel nog geldig bij zuiver elektrische auto’s.

Benieuwd naar de BIV / verkeersbelasting van je toekomstige nieuwe wagen? Doe dan hier een simulatie op de website van de Vlaamse Overheid.