Waarvoor worden nummerplaten meestal gebruikt?

 Waarvoor worden nummerplaten meestal gebruikt?Gepersonaliseerde nummerplaat of niet, het identificeert de wagen (en bijhorende bestuurder/eigenaar)!

Een kentekenplaat (ook wel een nummerplaat of een nummerbord genoemd) vormt een onderdeel van het complete kenteken van bijvoorbeeld een motor of auto. Een kentekenplaat bestaat uit een unieke samenstelling van letters en nummers. Het is als het ware een identificatiemiddel, waarmee de eigenaar van een voertuig te achterhalen is. Daarnaast voorziet een kentekenplaat in uitgebreide informatie over verschillende technische specificaties. Het is vrijwel overal verplicht om op een voertuig een kentekenplaat te hebben. In bepaalde landen (bijvoorbeeld Nederland) kan je allerhande belangrijke gegevens achterhalen via een kenteken check auto.

Elk land een eigen kentekenplaat
Elk land geeft op eigen manier invulling aan de uitvoering van kentekenplaten. In België is er bijvoorbeeld sprake van een wit nummerbord met rode cijfers en letters. In Nederland is het standaard nummerbord uitgevoerd in geel met een zwarte rand. Daarnaast is er sprake van een blauw vlak met het EU-symbool. Het is van belang dat de kentekenplaat zichtbaar is op het voertuig.

Gebruik van gegevens kentekenplaat
Een kentekenplaat is een identificatiemiddel van het voertuig. Dat betekent onder meer dat als je een snelheidsovertreding maakt en geflitst wordt je een boete opgelegd krijgt. De gegevens van het nummerbord zijn gekoppeld aan jou als eigenaar. Ook je adresgegevens en daarom ontvang je bij een opgelegde boete bericht daarvan thuis. Er zijn overigens meer mogelijkheden om een kentekenplaat te gebruiken. Bijvoorbeeld om na te gaan of er sprake is van een verlopen APK. Of dat er sprake is van een verzekerde of onverzekerde auto. Een kentekenplaat geeft dan ook een schat aan informatie weg.

Wat heb jij eraan?
De informatie van een kentekenplaat is niet alleen bestemd om het de politie gemakkelijk te maken bij overtredingen. De gegevens zijn namelijk ook door particulieren te gebruiken. Bijvoorbeeld als je wilt weten van welk bouwjaar de auto is of dat er nog APK opzit of zelfs of wat voor brandstof de auto rijdt. Dat is informatie die van pas komt als je bijvoorbeeld van plan bent om een auto te gaan kopen.

Een kentekencheck is zo uitgevoerd en je krijgt inzicht in veel informatie. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een schaderapport te verkrijgen. Dat biedt inzicht in schadegevallen van de auto. Ook de kilometerstand is te achterhalen. Verder is het praktisch gezien handig dat je inzicht kan krijgen in de onafhankelijke dagwaarde of in de inruilprijs. Dat laatste komt van pas als je een nieuwe auto wilt kopen en je huidige auto wilt inruilen.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...