Officieel: Gordon Murray Automotive T.50 (2020)

Officieel: Gordon Murray Automotive T.50 (2020)De gerenommeerde auto-ontwerper Gordon Murray verbaast vriend en vijand met de T.50, een analoge hypercar – met manuele V12! – die al zijn collega’s overklast!

Bijna dertig jaar nadat Gordon Murray de McLaren F1 uit zijn pen/hoed toverde zet de getalenteerde Brit de autowereld nogmaals in vuur en vlam met de introductie van de T.50 hypercar. Opnieuw voorzien van een driezits configuratie (met de bestuurder centraal vooraan) en achteraan een prominente ventilator. Die zorgt niet enkel voor motorkoeling, het versterkt ook de neerwaartse druk (downforce) en zorgt voor een betere (lees: snellere) luchtgeleiding onder de wagen.

De ontwikkeling van de Gordon Murray Automotive (GMA afgekort) T.50 werd volledig binnenhuis gedaan (bij Gordon Murray Design) al kregen ze ook de hulp van Racing Point Formula One Team (ex Force India), de link naar de Formule 1 is dus niet echt veraf. De productie is gelimiteerd tot 100 exemplaren die allemaal met de hand gebouwd zullen worden in het Verenigd Koninkrijk.

Met een chassis, aandrijflijn en carrosserie uit koolstofvezel is gewichtsbesparing (drooggewicht van 957 kg) een van dé meest indrukwekkende eigenschappen van deze T.50, anderzijds is er ruimte voor drie inzittenden en wat bagage (288 liter). In- en uitstappen moet gemakkelijk verlopen dankzij brede vlinderdeuren. Behalve Apple CarPlay / Android Auto integratie voorziet GMA ook een hoogwaardig audiosysteem (700W) met 10 luidsprekers.

Achterin ligt een 4.0-liter Cosworth (3,994 cc om precies te zijn) V12 benzinemotor die zowel atmosferisch als handgeschakeld is, een unicum in het hedendaagse hypercarsegment. Goed voor 663 pk / 467 Nm (tot 700 pk in V-Max Boost Mode overdrive) en een maximaal toerental van 12.100 tr/m! Een 48V starter zorgt voor mild hybride ondersteuning bij het starten.

De volledige productie van de Gordon Murray Automotive T.50 zou reeds besproken zijn aan 2,5 miljoen euro (basisprijs, exclusief taksen). Vanaf midden 2022 worden al die gelukkige eigenaars persoonlijk uitgenodigd voor een finale afstelling/configuratie te maken, Gordon Murray zal hun persoonlijk hun nieuw speeltje afleveren. Voor het onderhoud voorzien ze een service netwerk in UK, VS, Japan en Abu Dhabi met daarbovenop een Flying Technician.


Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...