E-bike of fiets leasen vs het leasen van een auto: hoe werkt dit belastingtechnisch?

E-bike of fiets leasen vs het leasen van een auto: hoe werkt dit belastingtechnisch?Waarom zou je een elektrische bedrijfsfiets willen leasen?

Steeds meer Belgische werkgevers bieden de mogelijkheid aan om een auto of fiets te leasen. Daarbij kan een elektrische fiets (e-bike) vaak voordelig worden aangeschaft, waarbij geen belasting betaald hoeft te worden over het inkomen wat aan de fiets wordt uitgegeven.

Zeker bij een relatief dure e-bike kan dit al snel een fraaie besparing opleveren! Kijk bij de keuze tussen een e-bike leasen en het leasen van een auto ook naar het verschil in kilometervergoeding. Sommige werkgevers bieden een hogere vergoeding per kilometer voor het gebruik van de fiets, om zo een milieubewuste manier van reizen te stimuleren.

Daarbij is fietsen gezond! Een goed alternatief voor fitness in Gent of bijvoorbeeld fitness in Brugge. In de winter sporten in de fitnesszaal, in de zomer op de fiets naar het werk!

Verschillende opties bij het leasen van een fiets of auto
Een fiets of auto leasen biedt verschillende voordelen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het verschil in type leasecontract. Kies je voor operational leasen of ga je voor financial leasen? In het eerste geval leen je de auto of fiets voor een vast bedrag per maand. Aan het eind van het contract lever je de auto of fiets in bij de leasemaatschappij. In sommige gevallen wordt de mogelijkheid geboden om de fiets of auto over te kopen van deze partij. Dit zal onder meer afhangen van de looptijd van het contract.

Financial lease kan vergeleken worden met een abonnement voor je mobiele telefoon. Je lost de fiets of auto in dit geval maandelijks af. Aan het eind van de looptijd van het contract mag je de fiets of auto houden.

Voordelen van een leasecontract
Belangrijk voordeel van een leasecontract is het feit, dat je geen omkijken meer hebt naar het onderhoud aan de fiets of auto. Het onderhoud wordt bekostigd door de leasemaatschappij. Zeker bij oudere voertuigen kunnen de kosten voor onderhoud al snel oplopen. Een ander voordeel is de kilometervergoeding, die we eerder beschreven. Door wat vaker op de fiets te gaan neemt je inkomen toe! Je krijgt immers per verreden kilometer een hogere vergoeding, dan wanneer je met het openbaar vervoer of je eigen auto zo gaan. Deze kilometervergoeding voor fietsers is volledig vrijgesteld van belastingen. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Ook de aanschaf van een bedrijfsfiets is volledig fiscaal aftrekbaar, mits de werknemer de fiets voornamelijk gebruikt voor het woon-werkverkeer.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...