Officieel: Nissan Ariya (2020)

Officieel: Nissan Ariya EV crossover (2020)Met de Ariya heeft Nissan vanaf nu ook een volledig elektrische crossover.

Tien jaar na de onthulling van de Leaf komt Nissan met de zuiver elektrische Ariya crossover. Bijzonder groot nieuws want deze staat op een gloednieuw elektrisch platform (dat de basis zal vormen voor toekomstige EV’s van de Nissan-Renault-Mitsubishi alliantie), per direct heeft de Japanse autobouwer zijn logo opgefrist.

De Nissan Ariya oogt zo goed als identiek als het voorafgaande (IMx) conceptmodel, het nieuwe lijnenspel zal ook zijn intrede maken naar toekomstige modellen. Qua formaat moet hij net wat groter uitvallen dan de reguliere Qashqai, de koffer biedt hier ruimte voor 486 liter (2WD) of 415 liter (4WD). Standaard voorziet Nissan alvast 19” velgen, via de optielijst kunnen er dat 20” exemplaren worden. Verdere personalisatie is mogelijk met tien koetswerkkleuren waarvan zes duo tone (met contrasterend zwart dak).

Binnenin oogt alles zeer ruim en modern, speciale sfeerverlichting zorgt voor een aangename vibe. In de Ariya zijn er enkel “virtuele schakelaars” (capacitieve haptische bedieningselementen die op het juiste moment verschijnen) terug te vinden. Twee 12,3” beeldschermen doen dienst als infotainmenthub en digitale tellerpartij. Via het magische Hey Nissan commando activeer je een handige spraakassistent.

Voor de Europese markt plant Nissan vijf verschillende versies van de Ariya met voorwielaandrijving (één elektromotor), vierwielaandrijving (twee elektromotoren, een per as) en de batterijcapaciteit (inclusief bijhorend rijbereik):

  • Ayria 65 kWh – voorwielaandrijving – 218 pk / 300 Nm – 160 km/u topsnelheid – 360 km rijbereik (WLTP)
  • Ayria 90 kWh – voorwielaandrijving – 242 pk / 300 Nm – 160 km/u topsnelheid – 500 km rijbereik (WLTP)
  • Ayria 65 kWh – e-4ORCE vierwielaandrijving – 279 pk / 560 Nm – 200 km/u topsnelheid – 340 km rijbereik (WLTP)
  • Ayria 90 kWh – e-4ORCE vierwielaandrijving – 306 pk / 600 Nm – 200 km/u topsnelheid – 460 km rijbereik (WLTP)
  • Ayria 90 kWh Performance – e-4ORCE vierwielaandrijving – 394 pk / 600 Nm – 200 km/u topsnelheid – 400 km rijbereik (WLTP)

De Ariya 65 kWh’s hebben een interne 7,4 kW lader, de 90 kWh’s doen het met een 22 kWh (3-fasig!) exemplaar. Snelladen kan via de Combined Charging System (CCS) stekker tot 130 kW! Tijden het rijden probeert het systeem zoveel mogelijk energie te recupereren, het klassieke “one pedal driving” principe. Er is keuze tussen drie rijmodi: Standard, Sport, ECO en een extra Snow voor de versies met vierwielaandrijving (e-4ORCE gedoopt).

Met de doorontwikkelde ProPilot technologie (ondermeer een 360° camera (Intelligent Around View Monitor), botspreventiesysteem (Intelligent Forward Collision Warning, Rear Automatic Emergency Brake en Intelligent Emergency Braking)) wil Nissan de Ariya tegen zoveel mogelijk gevaar beschermen. Met een kleine draaicirkel (aldus de Japanse autobouwer) moet de elektrische crossover zich zowel in de stad als op de snelweg thuis voelen.

Begin 2021 moet de Ariya de Europese oversteek maken, tegen dan hopen we nog meer informatie (zoals een Belgische prijs!) te hebben.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...