Een corona-proof race organiseren, hoe doet de Formule 1 dat?

Een corona-proof race organiseren, hoe doet de Formule 1 dat?Het Formule 1 seizoen gaat dan toch van start maar met de nodige veiligheidsmaatregelingen.

De start van het F1 seizoen is niet halverwege maart geweest in Australië, maar vindt plaats op 5 juli in Oostenrijk. De Red Bull Ring in Spielberg vormt het decor voor de Grand Prix. In het kader van de coronacrisis is er sprake van een andere vormgeving van de race. Publiek is uiteraard niet welkom en de race moet corona-proof zijn. In Oostenrijk zijn de maatregelen rondom corona al wat versoepeld, maar er gelden strikte voorwaarden voor de Formule 1 Oostenrijk.

Elke twee dagen een test
Een van de voorwaarden voor de F1 in Oostenrijk op de Red Bull Ring (in Spielberg, nabij Graz) is dat er iedere twee dagen een coronatest plaatsvindt. Dat geldt voor alle coureurs, teamleden en medewerkers die naar Spielberg komen. Ook de vrijwilligers en verder iedereen die er komt, wordt getest. Het om de twee dagen testen voorziet in de optie om snel in te grijpen als er zich een positieve test voordoet. In dat geval wordt de persoon met een positieve test geïsoleerd.

Maximaal 80 medewerkers per team
Een andere voorwaarde is dat er maar maximaal tachtig medewerkers per team mogen afreizen naar Spielberg. Elk team verblijft daarbij in een eigen hotel en geïsoleerd van anderen. Hierdoor verkleint het risico op besmetting met het coronavirus. Verder is het zo dat alle aanwezigen tijdens de race een mondkapje moeten dragen. De aanwezige medewerkers en teamleden komen via een speciale chartervlucht naar de race en gaan ook op die wijze weer terug.

Social distancing
Social distancing is inmiddels een ingeburgerde term sinds de coronacrisis. Het is dan ook een norm die de teams volgen voor en tijdens het Formule 1 evenement in Oostenrijk. Uiteraard houden de teams en medewerkers eveneens rekening met de richtlijnen, zoals de overheid in Oostenrijk deze heeft opgesteld. In de praktijk is het niet altijd mogelijk om de social distancing in acht te nemen. Bijvoorbeeld op het moment dat er een pitstop plaatsvindt of als er zich een crash voordoet.

Geen toeschouwers
Het is niet mogelijk om kaarten te kopen voor de eerste officiële racewedstrijd van het seizoen. De kaartverkoop is al eerder stopgezet en er komt dan ook geen publiek. Er is wellicht nog een optie dat er een uitzondering van toepassing is, waarbij er ruimte is om 500 tot 1.000 mensen toe te laten. Journalisten zijn overigens evenmin welkom om de race bij te wonen. Er is sprake van een TV only event.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...