Officieel: Toyota Yaris GR (2020)

Officieel: Toyota Yaris GR (2020)Toyota onderstreept haar sportieve ambities met de veelbelovende Yaris GR!

Met de speelse GT86 en blitse Supra GR heeft Toyota al de nodige sportievelingen in de catalogus staan, toch zullen dynamische meerwaardezoekers vooral uitkijken naar de lancering van de Yaris GR. Die is de spirituele opvolger van de Yaris GRMN maar pakt het nog een pak extremer aan.

Deze Yaris GR is namelijk een homologatiemodel voor de Yaris WRC bolide en heeft dus weinig tot niets te maken met de klassieke Yaris die midden 2020 eveneens zijn opwachting maakt. Dit zuiver als vijfdeurs terwijl de GR versie steeds als driedeurs komt en bovendien een aangepast onderstel, onafhankelijke wielophanging, véél koolstofvezel/aluminium en een bredere spoorbreedte meekrijgt.

Onder de motorkap ligt er een 1.6-liter turbobenzine met 261 pk / 360 Nm met manuele versnellingsbak, goed voor 0-100 sprint in 5,5 seconden en topsnelheid van 230 km/u. De Yaris GR zet slechts 1.280 kg op de weegschaal wat indrukwekkend is gezien de aanwezigheid van permanente (!) vierwielaandrijving. Het speciaal afgestelde GR-FOUR systeem stuurt in normale omstandigheid 60% van het vermogen naar voor, via de diverse rijmodi kan dat 100:0 of 0:100 worden.

Om de technisch gerelateerde Yaris WRC te mogen gebruiken moet Toyota maar liefst 25.000 exemplaren van de Yaris GR bouwen op één jaar tijd. Reken desondanks op een vanafprijs van minimaal 35.000 euro, in ruil krijg je wel dé speelvogel heetste hot hatch van 2020. De Fiesta ST en Polo GTI hebben daardoor ook éindelijk een volwaardige concurrent.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...