Officieel: Gent heeft vanaf nu een lage-emissiezone (LEZ)

Officieel: Gent heeft vanaf nu een lage-emissiezone (LEZ)Vanaf 1 januari 2020 heeft Gent een lage-emissiezone om oude en vervuilende wagens uit het centrum te weren.

Na een veelbesproken circulatieplan voert Stad Gent vanaf vandaag (1/01/2020) nu ook een lage-emissiezone (LEZ) in zoals dat eerder in Brussel en Antwerpen gebeurde. Dit met het oog op een betere luchtkwaliteit in het volledige stadscentrum (alles binnen de R40) met enkele grote toegangswegen als uitzondering. Net zoals bij het circulatieplan zal de controle volautomatisch gebeuren via slimme camera’s.

Om de LEZ binnen te mogen moet je wagen aan een aantal voorwaarden voldoen, dit op basis van het type brandstof en euronorm (technische leeftijd van het motorblok). Vanaf 1 januari 2020 ligt de limiet voor diesels op Euro 5, voor benzinemotoren is dat Euro 2. Bepaalde wagens kunnen een uitzondering krijgen (lees: betalen) terwijl er ook de mogelijkheid is om een dagpas (jaarlijks maximaal 8 keer) te kopen. Vanaf 2025 verstrengen de voorwaarden!

De eerste maand zal het systeem nog geen boetes uitschrijven, erna kan een inbreuk je 150 euro (per dag) kosten! Een snelle controle (op basis van je kentekenbewijs) kan via de website van Stad Gent!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...