Overzicht: fiscale voordelen autoleasing (2019)

Overzicht: fiscale voordelen autoleasing (2019)Wat moet je weten over de fiscale aftrekbaarheid van een bedrijfswagen?

Daar waar particulieren voornamelijk auto’s aankopen op persoonlijke titel, is een auto leasen voor ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepen vaak interessanter. Zo spelen ze eenvoudig, gemakkelijk en snel in op de actuele noden en houden zo werkkapitaal beschikbaar voor zakelijke aangelegenheden. Naast personenwagens zijn er vandaag de dag zelfs formules beschikbaar waarbij je fietsen, brommers, steps en commerciële voertuigen kan leasen om zo het perfecte antwoord te creëren op het huidige – en behoorlijk complexe – mobiliteitsvraagstuk.

Bij de meeste leasecontracten is er een ruime keuze met moderne en goed uitgeruste auto’s die we veelal in de populaire “premium” segmenten mogen situeren. Naast de flexibiliteit en ondersteuning op maat van de leasepartner verkrijg je hiervoor eveneens de nodige fiscale voordelen. Zo zijn de intresten en andere financiële kosten die bij je leasing horen volledig (100 %) fiscaal aftrekbaar, de overige kosten (lees: afschrijving, onderhoud, verzekeringen, onderhoud, tankbudget, …) zijn maximaal 75% fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting of vennootschapsbelasting.

Bij bedrijfswagens wordt de fiscale aftrekbaarheid berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen in kwestie zoals vermeld op het conformiteitscertificaat (COC) waarbij FOD Financiën wel rekening houdt met je brandstoftype. Kiezen voor een sportieve uitvoering of blitse velgen – en bijhorende hogere CO2 uitstoot – kan dus (grote!) invloed hebben op de uiteindelijke fiscale aftrek.

Overzicht fiscale personenwagens 2019:

  • Zuiver elektrische wagens (0 g): 120% fiscale aftrek
  • 0 – 60 g (diesel) of 0 – 60 g (benzine): 100% fiscale aftrek
  • 61 – 105 g (diesel) of 61-105 (benzine): 90% fiscale aftrek
  • 106 – 115 g (diesel) of 106 – 125 g (benzine): 80% fiscale aftrek
  • 116 – 145 g (diesel) of 126 – 155 g (benzine): 75% fiscale aftrek
  • 146 – 170 g (diesel) of 156 – 180 g (benzine): 70% fiscale aftrek
  • 171 – 195 g (diesel) of 181 – 205 g (benzine): 60% fiscale aftrek
  • meer dan 195 g (diesel) of meer dan 205 g (benzine): 50% fiscale aftrek

Opgelet: vanaf 1 januari 2020 wordt de regelgeving omtrent de aftrekbaarheid van autokosten aangescherpt. Voor elektrische wagens daalt de fiscale aftrekbaarheid vanaf dan tot 100%. Als tegenmaatregel voor de vele “fake hybrids” mag de CO2 uitstoot van hybride en plug-in hybridewagens maximaal 50 g/km bedragen én moet de energiecapaciteit van de batterij groter of gelijk zijn aan 0,5 kWh per 100 kg wagengewicht. Automerken met (plug-in) hybrides in het gamma die (net) niet voldoen aan de aangescherpte regels zijn momenteel druk in de weer om tegen die tijd alles in orde te hebben om zo het aantrekkelijke belastingvoordeel te kunnen claimen.

Een extra fiscale aftrekpost is de VAA (Voordeel Alle Aard), opnieuw op basis van de cataloguswaarde en CO2 uitstoot. Ook een eventuele eigen bijdrage voor het privégebruik van de (bedrijfs)wagen mag je aftrekken van het belastbaar voordeel. Bedrijfswagens ontkomen anderzijds niet aan de BIV (Belasting op inverkeerstelling, éénmalig bij inschrijving) en verkeersbelasting (jaarlijks). Dit zit verweven in de maandelijkse huur/leasekosten en hoeft dus niet rechtstreeks door de zakelijke rijder betaald te worden.

Van alle ingeschreven auto’s in België neemt de leasemarkt ongeveer 20% voor zijn rekening, wat een positieve invloed heeft op vlak van vergroening en modernisering van het Belgische wagenpark. Als toekomstige leaserijder zal je onderzoek doen naar de verschillende mogelijkheden en gedetailleerde berekeningen. Zo kun je kiezen voor een interessante aanbieding private lease en voordelig en zorgeloos autorijden.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...