Video: Carfection test de Porsche 718 Cayman GT4 en 718 Boxster Spyder (2019)

Video: Carfection test de Porsche 718 Cayman GT4 en 718 Boxster Spyder (2019)Het leven kan soms zo eenvoudig zijn.

De compacte Boxster en Cayman gaan al enkele jaren met een 718 benaming (en viercilinder) door het leven. Zeker niet slecht maar anderzijds ook niet zo goed (lees: betrokken) als hun voorgangers met zescilinders. Dat heeft Porsche nu toch ook ingezien met de lancering van een bijzonder aantrekkelijker 718 Cayman GT4 en 718 (Boxster) Spyder, beiden voorzien van een gloednieuwe zes-in-lijn boxermotor. Voor enkel deze gelimiteerde topuitvoeringen een dergelijke krachtbron ontwikkelen is boekhoudkundig niet meer te verantwoorden, willen ze in Stuttgart/Zuffenhausen dus zeggen dat de toekomstige generatie Boxster en Cayman opnieuw een zescilinder meekrijgen?!

Die hoopvolle stellingname zal in de toekomst duidelijk moeten worden, wie zich intussen niet meer kan bedwingen moet in het lokale Porsche Centre een bestelbon gaan tekenen voor de 718 Cayman GT4 (vanaf 99.074 euro) of dakloze 718 Boxster Spyder (vanaf 96.171 euro). Een atmosferische krachtbron, manuele versnellingsbak en een aantrekkelijk rijgedrag op basis van de fabelachtige GT modellen, meer moet het soms niet zijn? Om de laatste twijfels weg te halen is er nog Henry Catchpole van Carfection die ons meeneemt naar Schotland.


Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...