Officieel: Mazda3 (2018)

Officieel: Mazda3 (2018)Mazda lanceert een gloednieuwe (knappe!) generatie Mazda3, per direct als 5-deurs hatchback en als 4-deurs sedan.

De nieuwe Mazda3 haalde overduidelijk zijn mosterd bij de Kai Concept uit 2017 en maakt alvast een positieve eerste indruk met de brede grille, sensuele (karakter)lijnen en scherpe LED lichtblokken. Voor wie wat meer ruimte wil is er naast de Mazda3 hatchback ook de vierdeurs Mazda3 Sedan voorhanden (die 7 cm groter is dan voordien), laadvolumes werden nog niet gecommuniceerd. Met een resem velgen en koetswerkkleuren (Polymetal Gray is nieuw!) zijn er diverse personalisatiemogelijkheden, Soul Red blijft het GroenLicht.be aankoopadvies.

Binnenin oogt de nieuwe Mazda3 bijzonder clean (of sober?), het centraal gemonteerde 8,8” touchscreen (infotainmentsysteem, navigatie, connectiviteit, …) zit samen met de Active Driving Display en een degelijke geluidsinstallatie in de basisuitrusting. Optioneel voorzien specialist Bose een audiosetup met 12 luidsprekers. Dankzij de grotere wielbasis is er binnenin meer binnenruimte voorhanden wat vooral voor de inzittenden achteraan goed nieuws is!

Tegen de lente van 2019 staat de Belgische marktlancering op de planning met de 1.8-liter SkyActiv-D turbodiesel (115 pk) en de 2.0-liter SkyActiv-G (120 pk). Naast de handgeschakelde zesbak is er voor de betere uitvoeringen ook een zestraps automaat en i-Activ AWD vierwielaandrijving voorhanden.

In een later stadium zal Mazda de nieuwe SkyActiv-X benzinemotor (181 pk) opnemen in het motorengamma van de nieuwe Mazda3. Deze ingenieuze viercilinder maakt gebruik van compressie ontsteking (wat eigenlijk iets voor dieselmotoren is) en een nieuwe M Hybrid-systeem waarbij een geïntegreerde elektromotor helpt waar nodig.

Veiliger werd de Mazda3 ook met de Driver Monitoring die gebruik maakt van infraroodsensoren om de bestuurder te analyseren tijdens het rijden en indien nodig het Smart Brake Support systeem te activeren. Daarnaast is er optioneel Front Cross Traffic Alert en Cruising & Traffic Support beschikbaar! Het touchscreen kan je overigens enkel bedienen als de wagen stilstaat (met het oog op je veiligheid), anders moet je gebruik maken van de draaiknop!

De nieuwe Mazda3 zag het levenslicht op het Autosalon van Los Angeles, de Europese première is voor het Autosalon van Brussel in januari. Prijzen zouden rond de 24.000 euro starten voor de 2.0 benzine, de eerste leveringen volgen snel.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...