Officieel: Audi Q8 SUV (2018)

Officieel: Audi Q8 SUV (2018)Na vélé concepten en teaserbeelden heeft Audi met de Q8 SUV nu eindelijk een coupé-achtige SUV bovenaan haar gamma gepositioneerd!

In 2017 zagen we zowel op het Autosalon van Genève als dat van Detroit de Q8 Concept op de stand van Audi, wonderbaarlijk genoeg verschilt het Q8 productiemodel op het eerste zicht niet zoveel. De SUV Coupéversie op basis van de Q7 SUV krijgt gekende designelementen mee in combinatie met de onderscheidende – lees: brutale – grille, genereuze bodemvrijheid (25 cm) en een aflopende daklijn. LED lichtblokken zijn standaard net zoals 20″ velgen, quattro vierwielaandrijving, automaat, adaptieve dempers, in de catalogus staan er blitse 22″ jetsers, adaptieve luchtvering en vierwielsturing.

Binnenin wil de Audi Q8 véél ruimte bieden. Zo is er voldoende plaats voor maximaal 5 personen en al hun ledematen, de koffer is dan weer voorzien op 605 tot 1.755 liter bagage afhankelijk van de verschuifbare/neerklapbare achterbank. Qua tellerpartij sluit de Q8 perfect aan bij de andere nieuwe topproducten uit Ingolstadt zoals de A7 Sportback en A8 Limousine.

Behalve een digitale tellerpartij zijn er opnieuw twee haarscherpe MMI beeldschermen in de middenconsole waarbij de bovenste de navigatie en infotainment voor zijn rekening neemt. Het onderste exemplaar is dan weer de place to be voor ondermeer verwarming, airconditioning en diverse andere comfortfuncties. Behalve geschreven tekst kan het systeem ook goed overweg met stemcommando’s en is het in staat om op intelligente wijze (navigatatie)suggesties te geven.

Qua veiligheid en comfort geniet de Audi Q8 van zowaar het volledige arsenaal aan bestaande rijhulpmiddelen. Vanaf de lancering omvat dat ondermeer adaptieve cruise control, Efficiency Assist, Crossing Assist, Lane Change Warning en Curb Warning. Naast een 360° camera staan er nog vijf radarsensoren, zes camera’s, twaalf ultrasone sensoren en een laserscanner paraat om de volledige omgeving in de gaten te houden. Begin volgend jaar komt Remote Garage Pilot beschikbaar waarmee de SUV zichzelf in en uit een garage kan rijden!

Inzake luxe rekent de nieuwe Q8 SUV dan weer op (oa) geventileerde stoelen (inclusief massagefunctie), automatische airconditioning met vier zones, een Bang & Olufsen Advanced Sound System en HD Matrix LED-verlichting. MMI Navigation Plus voegt onder andere een WIFI hotspot toe naast ondersteuning voor online services via de myAudi smartphone app.

Audi zal initieel de Q8 50 TDI lanceren, gezegend met een 3.0-liter dieselmotor met 286 pk / 600 Nm en mild-hybrid techniek (48 Volt boordnetwerk + elektrische ondersteuning), later volgt er een 230 pk diesel en 340 pk benzine bij. Op termijn mogen we hier zeker een krachtige topversie verwachten met véél vermogen, de komst van een plug-in hybride lijkt tevens een certitude.

In het derde kwartaal van 2018 verschijnt de Audi Q8 op de Europese markt, een Belgische vanafprijs volgt binnenkort. Wij gaan er vanuit dat je minimaal 67.000 euro zal moeten op tafel leggen voor het nieuwe vlaggenschip van Audi.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...