Tesla Autopilot wordt veiliger dan ooit dankzij Update 8.0

Tesla Autopilot wordt veiliger dan ooit dankzij Update 8.0Tesla plant een ingrijpende software-update waarmee de elektrische bolides nog veiliger moeten worden.

De Tesla Model S – en de gerelateerde Model X SUV – is een hoogtechnologische wagen die op een indrukwekkende manier het segment van elektrische wagens volledig op de kaart wist te zetten. Behalve de fijne aandrijflijn en een stevig rijbereik zitten de Amerikaanse wagens bomvol gadgets, elektronische rijhulpmiddelen en tientallen sensoren. Met de semi-autonome Autopilot werken deze allemaal perfect samen, toch is het systeem niet feilloos bewezen enkele ongevallen in de laatste maanden. Tesla wast de handen in onschuld omdat het systeem zeker niet aanmoedigt om het stuur (en bijhorende aandacht) volledig uit handen te geven, toch komen ze met een stevige update naar buiten om de wagens een stuk veiliger te maken.

Met de 8.0 versie werkt het Autopilot systeem veel meer op basis van de radarsystemen in de plaats van de vele camera’s, deze zouden te gemakkelijk afgeleid kunnen worden door externe (weer)factoren zoals een laaghangende zon of stevige regenval. De verbeterde radars zouden tot 6x beter in staat moeten zijn om dergelijke situaties goed in te schatten.

Nog een grote nieuwigheid bij de Acht is het waarschuwingssysteem voor de bestuurder. Tot voor kort bleef het systeem actief zonder menselijke interactie gedurende een lange(re) periode, in de nabije toekomst krijg je slechts drie (intensieve) meldingen en dan stopt de Autopilot vanzelf. Cowboys die gekke stunts uithalen of ongeïnteresseerde chauffeurs die dvd’s bekijken moeten met deze update tot de orde geroepen worden en negatieve PR rond het “Autopilot” systeem beperken.

Net zoals voorgaande Tesla nieuwigheden kan je bestaande wagens gewoon updaten over een WiFi verbinding, ergens in de kleine lettertjes staat er wel dat versie 8.0 momenteel nog een bèta is. Toch wordt het sterk aangeraden en kan Tesla zo op grote schaal testdata verkrijgen en zo het systeem nog bijsturen waar nodig blijkt.

Tot wanneer wagens écht volledig autonoom – en veilig! – kunnen rijden moeten we misschien gewoon het verstand laten zegevieren en ten alle tijden alert zijn wanneer je achter het stuurwiel – van eender welk merk – plaatsneemt..

Lees hier onze rijtest met de Tesla Model S 85D!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...