Verkoop elektrische wagens in stijgende lijn

Vlaamse Regering promoot aankoop elektrische wagensIn de eerste zes maanden van 2016 is de verkoop van elektrische wagens stevig toegenomen (factor 6) wat grotendeels te wijten is aan de financiële stimulans van de Vlaamse Overheid, toch blijft het aantal elektrische wagens zeer beperkt.

Als Vlaams Minister van Energie voorzag Bart Tommelein (Open VLD) begin dit jaar een beperkte bonus voor wie een elektrische wagen had aangekocht. De premie is afhankelijk van de totale aankoopsom en schommelt tussen 2.500 euro en 5.000 euro. Sinds januari kochten reeds 497 Vlamingen een volledig elektrische wagen (in 2015 waren dat er 75), daarvoor werd er 2,27 miljoen aan premies uitbetaald. De Vlaamse Regering had hiervoor 2016 alvast 5 miljoen euro gereserveerd.

De elektrische wagens in het middenklassebereik (tot 41.000 euro) kenden het meeste succes, gevolgd door de kleinere stadswagens (tot 31.000 euro). De blitse luxewagens – zoals de Tesla Model S – zijn slechts goed voor net geen 5% van de uitbetaalde premies, hier is de bonus ook behoorlijk beperkt.

Net na de voorstelling van de fiscale stimulans op het Autosalon van Brussel schoten de aanvragen pijlsnel in de lucht (250 stuks!), momenteel halen ze met moeite er 50 per maand. Met de grote uitbreiding van het elektrische aanbod verwachten we op termijn een blijvende groei, toch zijn elektrische wagens maar goed voor 1% van de verkoop van nieuwe wagens.

Rijtest: Tesla Model S 85D

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...