Officieel: BMW 750d xDrive [400 pk / 760 Nm – vier turbo’s!]

Officieel: BMW 750d xDrive [400 pk / 760 Nm - vier turbo's!]Feest in München, BMW voegt een nieuwe – krachtige! – dieselmotor mét vier turbo’s toe aan het 7-Reeks aanbod met maar liefst 400 pk én 760 Newtonmeters!

Wil je een zelfontbrander in je nieuwe Zeven was je tot vandaag aangewezen op de 730d of 740d – al dan niet met lange wielbasis – met een gezonde 265 of 320 pk, toch zag BMW de nood om het gamma uit te breiden met een dynamische topdieselmotor. Vroeger was dat logischerwijs een achtcilinder, nu hebben de toveraars ingenieurs uit München een 3.0-liter zescilinder gebouwd met maar liefst vier turbo’s (Quad Turbo Diesel in vakjargon). Twee kleine en één grotere blazers zijn reeds vanaf lage toerentallen actief en vanaf 2.500 tr/m volgt er nog meer versterking in de vorm van een vierde – relatief grote – turbo!

Zonder nog dieper in te gaan op deze vooruitstrevende techniek mag de gloednieuwe 750d xDrive – of 750Ld xDrive – uitpakken met maar liefst 400 pk en 765 Nm, daarvan is meer dan de helft (450 Nm) reeds beschikbaar bij 1.000 tr/m wat zeer aangenaam doch krachtig moet zijn in dagelijks gebruik. BMW zou nog meer vermogen uit deze Quad Turbo Diesel kunnen trekken maar dat zou de ZF achttraps automaat niet goed kunnen verwerken, naar de toekomst toe zou dat nog wel kunnen veranderen.

Visueel zijn er geen noemenswaardige verschillen met andere motorisaties, nul-naar-honderd doe je in 4,7 seconden en bij de klassieke 250 km/u ben je eraan voor de moeite. Dat allemaal met een theoretisch verbruik van 5,9 liter diesel per 100 km, hadden we reeds gezegd dat BMW hier een puike prestatie heeft neergezet? Vanaf de zomervakantie kan je de nieuwe 7-Reeks met de nieuwere topdiesel bestellen, later verwachten deze Quad Turbo Diesel ook in de X5, X6 en nieuwe 5-Reeks.

Lees hier onze rijtest met de BMW 730d xDrive!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...