Video: EVO test de Porsche 959

Video: EVO test de Porsche 959Net na de oliecrisis in de jaren ’80 haalde Porsche het in het hoofd om met een rasechte sportwagen voor de openbare weg naar buiten te komen, het woord supercar werd tezamen met deze 959 uitgevonden!

Tot daarvoor had je snelle bolides, snellere racewagens en rallywagens. Het technische departement van Porsche had al enkele jaren zitten dromen van een combinatie van al dat goede, maar dan voor een straatlegaal product die de wereld versteld zou doen staan. Van het een kwam het ander en wegens het opheffen van het Group B racegebeuren kwam de 959 gewoon op de markt en deed deze supercar avant le lettre zelfs (meervoudig) mee aan Parijs-Dakar!

Belangrijkste elementen in het succes van de Porsche 959 was de 2.85-liter boxermotor met twee turbo’s, de permanente vierwielaandrijving, de manuele versnellingsbak met zes verzetten en diverse lichtgewicht materialen zoals aluminium, koolstofvezel en kevlar. Bijna allemaal primeurs ten tijde van zijn onthulling, zelfs vandaag de dag moet de 959 niet onderdoen voor de nieuwe generatie sportwagens! Dé parel uit Zuffenhausen kon rekenen op 450 pk en 500 Nm wat gigantisch véél was voor die tijdgeest, nul-naar-honderd was zo al voorbij in 3,7 seconden en 317 km/u behalen was mogelijk … als je het aandurfde!

Slechts 283 exemplaren werden er eind de jaren ’80 gebouwd die vandaag de dag nog steeds zéér gewild zijn, best reken je op een bedrag van minstens één miljoen euro als je deze posterboy in je eigenste garage wil parkeren. EVO mocht voor de aankomende RM Sotheby’s veiling te Monaco (14/05) met een knap exemplaar zich even uitleven, gelukkig staat alles mooi op beeld voor ons én het nageslacht!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...