Meet & Greet: Jaguar F-Type Project 7

Meet & Greet: Jaguar F-Type Project 7Met slechts 250 exemplaren is de Jaguar F-Type Project 7 behoorlijk exclusief, wij vonden er toch een – twee zelfs! – bij Jaguar Vernaeve in Gent!

De F-Type is sinds 2012 de meest begeerlijke Jaguar in het gamma en eveneens de spirituele opvolger van de E-Type uit een ver verleden. Grootste opdracht was om de Britse passie en ziel terug te etaleren op gepaste wijze, iets waarin ze met verve in slaagden. Niet enkel heeft iedereen die in dit kostelijke segment mag shoppen extra kopzorgen voor de boeg, de goede verkoopcijfers – en de nieuwe Indiaanse eigenaar – zorgden voor voldoende ademruimte en de komst van een nieuwe XE, XF, XJ en F-Pace. Deze Jaguar’s genieten allemaal een praktische insteek, de F-Type is daarentegen 100% gemaakt voor het plezier van de eigenaar, inclusief de bijhorende gelukzalige glimlach.

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

De Jaguar F-Type zag vooraleerst het levenslicht als Cabriolet waarmee je het best kan genieten van de magistrale soundtrack, in gesloten Coupé-vorm lijkt het lijnenspel van designer Ian Callum nog beter tot zijn recht te komen. Motorisch heb je de keuze uit een V6 (340 pk of 380 pk) en een V8 (550 pk) terwijl de F-Type sinds kort ook te verkrijgen valt met vierwielaandrijving in de plaats van zuivere achterwielaandrijving. Naast het iconische merkimago, krachtig looks, een fun recept en de verslavende soundtrack heeft de F-Type nog een opmerkelijke troef, het prijskaartje van relatief goed mee.. Met een vanafprijs van respectievelijk €67.000 en €74.100 voor de Coupé en Cabriolet zal het voor de meerderheid onder ons een droom blijven, toch betaal je een (serieuze) pak meer bij de concurrentie!

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

Op het recente Autosalon van Brussel had Jaguar het eer en het genoegen om de F-Type British Design Edition voor te stellen, een unieke reeks als eerbetoon aan de vele designawards die ondertussen op de kast staan in het Jaguar-Land Rover hoofdkwartier te Coventry. Naast een aangedikte basisuitrusting en wat kleine unieke accenten heeft de de British Design Edition niet bijzonder veel om het lijf, dit in tegenstelling tot de Project 7 oftewel de éérste speciale en gelimiteerde variant van dit Britse icoon.

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

De F-Type Project 7 is een noemenswaardig eerbetoon aan de zeven Le Mans overwinningen van Jaguar in de jaren ’50 met de succesvolle D-Type, voor het eerst gezien in conceptvorm op het Goodwood Festival of Speed in de zomer van 2013. Een jaar later ziet de Special Vehicle Operations (SVO) het levenslicht met direct een eerste werkorder, 250 exemplaren van de Project 7 bouwen. In tegenstelling tot de Project 7 Concept heeft het productiemodel wél twee zitplaatsen, de bijhorende helm is optioneel te verkrijgen. Niet onbelangrijk voor wie richting het racecircuit zou trekken met zijn bolide, aangepast circuitrubber is hiervoor ook beschikbaar.

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

Op een dergelijke afgesloten omloop komt het cijfermateriaal van deze unieke Jaguar misschien wel het beste tot zijn recht, als basis nam de SVO divisie de alreeds zeer potente 5.0 liter V8-compressormotor uit de F-Type R en kreeg er zelfs nog wat meer vermogen uit. Hierdoor tikt de F-Type Project 7 af op 575 pk, 680 Nm, 0-100 km/u in 3,9 seconden en een topsnelheid van 300 km/u, de badge van ‘krachtigste Jaguar ooit’ kreeg hij per direct opgespeld tot wanneer de F-Type SVR erbij kwam! Naast de motorische aanpassingen mag de Project 7 ook nog genieten van een nieuwe – vierdelige – uitlaat, een aerodynamische vin achter de bestuurder (zoals bij de D-Type), carbon keramische remschijven, Sabelt sportzetels (optioneel met vierpuntsharnas) en unieke 20″ gesmede Diamond Turned velgen.

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

Waar Jaguar nog ruimte voor verbetering vond koos het bij de Project 7 voor koolstofvezel (interieuraccenten, grille, splitter, verluchtingsroosters, spiegelkappen, spoiler, …), in het totaal goed voor 1.585 kilogram aan Britse passie en een dieet van ongeveer 100 kg. Het bestaande onderstel uit aluminium is reeds behoorlijk prestatiegericht, inzake de afstelling van de (actieve) dempers, ophanging en de (anti) roll bars mag de F-Type Project 7 uitpakken met enkele weldoordachte aanpassingen met de focus op sportiviteit. Ook de soundtrack zou nog beter zijn dan ervoor al betwijfelen we of zoiets wel mogelijk is.

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

Na al deze lovende woorden (895 om precies te zijn) moeten we helaas afsluiten met een jammere noot, slechts 250 exemplaren stonden er op de planning en deze zijn reeds allemaal de deur uit. Zoals vaker bij een dergelijke special edition met een historische insteek is de vraag groter dan het aanbod, toch zouden er een tiental F-Type Project 7’s in België verkocht zijn aan een vanafprijs van €157.600! Voor dat bedrag mocht je bij het selecte Project Seven clubje komen (met ondermeer Jose Mourinho, Harry Metcalfe en Brian Johnson), toch moest je kiezen uit de vijf bestaande metaalkleuren: British Racing Green, Glacier Whiten Ultimate Black, Ultra Blue en Caldera Red. De witte bollen zijn optioneel en verwijzen naar het raceverleden van Jaguar, de horizontale streep vooraan krijg je altijd.

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

Sinds eind 2015 is Jaguar begonnen met het gelukkig maken van het Project 7 cliënteel over de hele wereld, wij kwamen onderstaande exemplaren tegen bij de spiksplinternieuwe Jaguar-Land Rover Vernaeve garage te Gent. De blauwe Project 7 (prachtige configuratie!) verlaat spoedig de concessie en we hopen – uit de grond van ons hart – dat de gefortuneerde eigenaar(s) er zoveel mogelijk gebruik van zullen maken om ons daardoor de kans te geven om ooit een F-Type Project 7 tegen te komen op de openbare weg. Anderzijds hebben verzamelaars hier misschien wel de perfecte investering voor de komende jaren aangeschaft.. Niet twijfelen dus mocht je er ergens een F-Type Project 7 op de kop zou kunnen tikken, nodig je ons dan wel even uit op een zonnige zomerdag voor een ritje?!

Meet & Greet Jaguar F-Type Project 7 01

Tekst & Foto’s: Benjamin Van Maldergem
Met oprechte dank aan Jaguar-Land Rover Vernaeve!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...