Officieel: Mercedes E-Klasse Berline (2016)

Officieel: Mercedes E-Klasse Berline (2016)Hier is hij dan eindelijk officieel in vol ornaat, de veelbelovende nieuwe generatie Mercedes E-Klasse!

Na de traditionele spyshots leverde Mercedes al beelden van het interieur, het framework en gaven ze een preview van het aankomende motorgamma, vorige week kwam het officieel beeldmateriaal ook plotsklaps (per ongeluk) online. Daardoor hebben we al enkele dagen de kans gehad om de wagen goed te bestuderen, de gelijkenissen met die andere premium berlines uit Stuttgart (C-Klasse en S-Klasse) komen goed naar boven. Daarmee maakt Mercedes ook komaf met de gewoonte om de E-Klasse een ietwat andere vormgeving te schenken dan de rest van het gamma.

In de vergelijking met de vorige generatie E-Klasse groeit de nieuwkomer – interne code: W213 – ongeveer 4 centimeter terwijl de wielbasis nog wat meer toeneemt, ongetwijfeld ten gunste van méér beenruimte / kofferruimte achteraan. Sinds de lancering van de CLA-Klasse konden de overige familieleden allemaal wat opschuiven op de sociale – en financiële – ladder. Das Haus spreekt overigens vol lof over de nieuwe “Star Dust” achterlichten en de intelligentie Multibeam LED verlichting vooraan. Afhankelijk van de gekozen uitrusting ziet de E-Klasse er ofwel klassiek, dynamisch of behoorlijk strak uit, de klassieke ster vooraan verplaatst zich daarbij van positie naar de grille.

Designmatig voelt het knappe interieur zeer bekend aan dankzij de C-Klasse’s, toch mogen de beter uitgeruste E-Klasse’s uitpakken met de twee grote schermen die mooi ingewerkt werden zoals we zagen bij de S-Klasse. De bediening hiervan kan via de centraal geplaatste controller of stemcommando’s, nieuw is de besturing via de aanraakgevoelige knoppen op het stuurwiel. Mercedes voorzag tientallen LED’s binnenin die tot 60 verschillende kleuren kunnen aannemen en zo een gepersonaliseerde sfeer creëren. Ook hier zijn er (bijna) ontelbaar veel mogelijkheden qua materiaalkeuze (hout, leder, alcantara, chroom, …) op basis van smaak en budget.

Inzake motorisaties zal de nieuwe Mercedes E-Klasse vanaf de marktlancering beschikbaar zijn met een 2.0-liter benzinemotor (E200 – 184 pk / 300 Nm), een gloednieuwe 2.0-liter turbodiesel (E220d – 195 pk / 400 Nm) en de gekende 3.0-liter V6 (E350d – 258 pk / 620 Nm). Kort erop krijgen deze het gezelschap van een efficiënte E350e Plug-in Hybrid die – net zoals zijn kleine broer – rekent op een 2.0-liter benzinemotor, een elektromotor en een grote batterij. In deze configuratie is dat goed voor 280 pk en 600 Nm terwijl het normverbruik en CO2 uitstoot behoorlijk laag zouden liggen, daarnaast kan deze E350e ook 30 kilometer zuiver elektrisch rijden. Nadien volgen er nog diverse motoren aan de beide kanten het spectrum, de Mercedes-AMG divisie werkt intussen aan het topmodel van de E-Klasse onder de E63 S AMG noemer.

Al deze motorvarianten worden meteen gekoppeld aan de negentaps automaat, in een later stadium komt er nog een manuele versnellingsbak met zes verzetten voor de instappers. Naast het standaard onderstel kan je in de optielijst nog de keuze maken tussen een meer comfortabele of sportieve setup, of je gaat direct voor de nieuwe generatie luchtvering met niveauregeling en adaptieve demping. Deze laatste mag het Air Body Control van de S-Klasse ook overnemen waardoor het voertuigniveau automatisch afgesteld wordt op basis van de staat van het wegdek!

Voor het design had Mercedes misschien niet de grootste inspanning nodig, qua technologie, communicatie, veiligheid-, rijhulpsystemen en gadgets leveren de Duitsers traditiegetrouw een indrukwekkende prestaties. Semi-autonoom rijden, communiceren met andere auto’s, dodehoeksituaties vermijden, vermoeidheid detecteren, zelf gevaarlijke situaties herkennen en al dan niet remmanoeuvres uitvoeren of parkeren via een app, de E-Klasse kan het allemaal! Met die app kan je ook de autosleutel vervangen, toch wanneer je smartphone NFC ondersteunt!

Prijzen zijn er op dit moment nog niet maar we houden jullie op de hoogte, in het dealernet zou je intussen al gaan praten over je eventueel bestelbon. De leveringen van de Mercedes E-Klasse Berline starten in het voorjaar, vermoedelijk krijgen we in maart – op het Autosalon van Genève – de meer praktische E-Klasse Break variant. Naast nieuwe motorisaties zullen we in de komende maanden/jaren ook nog een nieuwe E-Klasse Coupé, E-Klasse Cabrio, vierdeurs Coupé (CLS-Klasse) en misschien zelfs een Maybach variant krijgen!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...